Virágzó vidékünk

Vízhiány miatt is pusztulnak a kőrisek

Adél Mesél könyvek/Facebook
Adél Mesél könyvek/Facebook
A fák legyengülésében közrejátszik, hogy az elmúlt egy-két év nagyon aszályos volt.

Virágzik a téltemető az Aszófő fölötti fokozottan védett természeti területen, a völgyben. Sárga foltjaikban gyönyörködhetnek a látogatók. Jól érzi magát a növény. Nem úgy a kőrisek, amik egyre csak pusztulnak, tudtuk meg a furedtv.hu oldaláról.

A téltemető völgyében a fák zömét magas kőrisek adják, amik betegek, ezért nem tudnak ellenállni az őket támadó rovarokkal szemben, amik a kéreg alatt folyamatosan pusztítják a fákat.

A betegség sajnos nem csak ebben a térségben, hanem az egész országban tapasztalható.

A kőrisek betegségét alapvetően gombák okozzák, amik a fa gyökerét, tövét támadják meg, akadályozva a fa víz és tápanyagfelvételét. Ennek eredményeképp a kőrisek sorra pusztulnak. Sok helyen tövestől fordulnak ki, mintha nem is lenne gyökerük. Ha a gomba a főgyökereket semmisíti meg, a még élő fa is kidől

– árulta el Némethi Kálmán Erdészeti Igazgató.

A fák legyengülésében közrejátszhat az is, hogy az elmúlt egy-két év nagyon aszályos volt, a kőris pedig vízigényes fafajta. A vízhiány lehet az egyik oka annak, hogy a legyengült egyedek kevésbé tudnak ellenállni a kártékony gombafajoknak.

A fákat gyógyítani nem tudják a szakemberek, legfeljebb annyit tudnak tenni, hogy a beteg fákat gyorsan eltávolítják, hogy ne terjesszék tovább a betegséget. Sajnos mivel a gombaspórák messze eljutnak a széllel, ez a módszer sem túl hatékony.

Hogy mi lesz így a magas kőrisekkel, egyelőre talány.

Kapcsolódó
Életeket menthet a városokban, ha fákat ültetünk
A legújabb tanulmány szerint a városi fák számszerűsíthető közegészségügyi és környezeti előnyökkel járnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik