Virágzó vidékünk

Birtokba vette a természet a Mecsek legendás szanatóriumát

györkő zsombor
györkő zsombor
Közel 50 éven át fogadták a betegeket a pécsi Mandulás mellett található intézményben.

A pécsi Györkő Zsombor lelkes országjáró. Gyakran húz túrabakancsot, és ilyenkor nyakába veszi az országot. Hobbija a kirándulás, utazás, és ezzel együtt a fotózás is, természetesen szűkebb pátriáját sem mellőzve.

A fiatalember korábban számos gyönyörű felvétellel ajándékozta meg a Sokszínű vidék olvasóit, ezúttal viszont nem a tél vagy a nyár szépségeit, hanem a Mecsekben árválkodó, egykori híres intézmény, a pécsi tüdőszanatórium szomorú sorsát örökítette meg.

Egykor 300 beteget fogadott, 14 éve csak buszforduló a mecseki tüdőszanatórium. Közel 50 éven át küzdöttek a betegekért a Mandulás mellett található intézményben

– fogalmazott a fotók mellé írott bejegyzésében.

györkő zsombor

Öt hektárnyi, fákkal körbevett terület, friss levegő jellemezte az intézményt, ahová eleinte tbc-vel kerültek a betegek. Egy idő után a szanatórium fenntartását nem tudták finanszírozni, így 2009-ben anyagi okokból elköltöztették a betegeket, az ajtókra lakat került. Azóta csupán a busz fordul meg itt.

A kór legyőzése lett az intézmény veszte

Közel ötven év alatt sikerült olyan szinten visszaszorítani a kórt, hogy a lakosság csupán 1-2 százaléka lett tbc-s. 2007 végén az osztályok egy részét a megyei kórház központi telephelyére költöztették, a bezárás fő oka az anyagi kiadások csökkentése volt. Nem mellesleg 46 éves működése alatt az egykor korszerű szanatórium elavulttá vált, felújítása hatalmas költségekkel járt volna

– írta Györkő Zsombor.

A Szabad Pécs információi szerint az intézmény tulajdonjoga 2021-ben a Pécsi Tudományegyetem (PTE) fenntartójára, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítványra szállt.

A volt tüdőszanatórium rekonstrukciója és új funkcióval való megtöltése több éve szerepel az egyetem hosszú távú terveiben. Az elmúlt években több koncepció is készült, ezek jobbára az egyetem gyógyító, egészségügyi oktatási és kutatási tevékenységére épülő új szolgáltatások és erőforrások létrehozására irányultak

– közölték a lap megkeresésére a PTE illetékesei, ám jelen állás szerint a szándékok ellenére az ingatlan fejlesztés azóta is várat magára.

Képgalériánkban Györkő Zsombor fotói a lepusztult területről és az épületek jelenlegi siralmas állapotáról árulkodnak.

Galéria
Kapcsolódó
Mesebeli házikó bújik meg a mecseki erdők sűrűjében
Kobold-laknak, törpkunyhónak, de mézeskalács-házikónak is nevezik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik