Virágzó vidékünk

Új menüsorban találkozik a múlt és a jövő gasztronómiája a tiszafüredi Mariskában

Kortalan ételek, melyekbe beolvasztották az ezerfelé ágazó családfa erdélyi, sváb, német, tót, hansági és alföldi ízvilágát is.

Gasztro- és családtörténetet ír a Tisza-tó és a Hortobágy határán lévő, alig két éve megnyitott tiszafüredi Mariska Étterem, ahol előtérbe kerülnek a lassan feledésbe merülő vagy a konyhában már alig használt alapanyagok, ahol a vendégek asztalára tálalt specialitások a helyi termelők és kézművesek étkezéshez, gasztronómiához kapcsolódó viszonyát is jól tükrözik.

Április 13-tól egy olyan új kóstoló menüsorral várják a vendégeket a Mariskában, ami egyszerre foglalja magába a térség múltjának és jövőjének gasztronómiáját úgy, hogy az ételek izgalmas megközelítése mégis minden generáció számára hordoz valami nagyon is ismerőset, valami közöset.

A Gerlai Attila és Fekete Tibor séfpárossal a Mariska étterem Tiszafüred a degusztációs menüvel az év meglepetését hozza el az Észak-Alföldön, és bíznak abban, hogy országosan is.

A „tiszai tok”, a kecsege és a hortobágyi marha éppúgy szerepet kap az új, 7 fogásos menüsorban, mint a kunsági vadrizs, a vadon termett gyógynövények, a legelők szezonális friss gombái, vagy a kivételesen izgalmas ízvilágú, ártéren legeltetett kecskékből származó kecsketej. Az író és az orda is megjelenik egy-egy fogásban, természetesen mindkettő helyi termelőktől érkezik, de a termések betakarításával és feldolgozásával foglalkozó helyi nénik és kis manufaktúrák termékei is meghatározó szerepet kapnak az ízvilág összeállításában

– mondta Magyar Judit, az étterem tulajdonosa.

Életképek a Mariskában

Galéria

A menüsorban gyakorlatilag feldolgoztak és modernizáltak korábbi családi recepteket, illetve vontak be onnan alapanyagokat, elemeket, megoldásokat. Jelentős részben helyi alapanyagokból főznek. Még izgalmasabb megközelítésben végig úgy gondolkodták, nagymamájuk megenné-e és ízlene-e neki, és vajon a gyerekeik mit szólnának hozzá? Röviden jellemezve: kortalan ételekre törekedtek, melyekbe beolvasztották az ezerfelé ágazó családfa erdélyi, sváb, német, tót, hansági és alföldi ízvilágát is.

A legnagyobb kihívás az volt, hogyan lesznek az ételeink generációról generációra elfogadhatók és befogadhatók. A most elkészült menüsor egyszerre “elavult” és progresszív, ahogy haladunk ételről ételre. Szándékosan nem egy stílusban készült, váltunk akár évtizedeket, fél-egy generációkat az ételek felfogása között, így dolgozva fel a “zsírosdeszkától” a dekonstruált kecskesajt-tortáig az ételeket. A közös nevezőt az egységesen csúcsminőségű alapanyagok, átgondolt receptúrák és különleges tálalás adja meg. Kortalan ételek, amelyekben az egy asztalhoz ülő generációk egyaránt megtalálják a régi ízeket és az új technológiákat, a ritkán előkerülő alapanyagokat és a “kifinomult tökéletlenséget”

– említette a tulajdonos.

A Mariska ötletei, gondolatai egyben turisztikai térségfejlesztési projektek is, amelyek túlmutatnak egy éttermen. Az egész térség gasztronómiai „térképre kerülését” támogatják, összehozva a régit az újjal, a 100 éves gondolatot a modern étkezési kultúrával, a hagyományokat az XYZ generáció kulináris elvárásaival.

A menüsor

  • Kecsege és bodza
  • Hortobágyi marha consommé, rib-eye, süllőpofa
  • Kakaspörkölt ordával
  • Gomba brulée
  • Író, csipkebogyó
  • Borjúszegy, csicsóka, mángold
  • Édes Lyányom! (Kecskesajt-torta, körte)

A képgalériában egy kis kedvcsináló az új menüsorhoz

Galéria

A kóstoló menü április 13-tól foglalható a Mariska étteremben, Tiszafüreden.

Elérhetőségek:

Mariska Étterem, 5350 Tiszafüred, Pankotay Jósa György u 10. – www.mariskaetterem.hufacebook.com/mariskaetterem – Telefon: +36-70-931-9100

Szponzorált tartalom

A cikk a tiszafüredi Mariska Étterem támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik