Virágzó vidékünk

Megnyílt a Somoskői Vadaspark a brutális téli kutyatámadás után

facebook/salgótarján
facebook/salgótarján
Januárban a kóbor kutyák elpusztították a park muflonállományának háromnegyedét.

Három hónap után a napokban újra megnyílt a Somoskői Vadaspark. A Salgótarján erdei városrészében lévő létesítményt azért kellett bezárni, mert januárban kutyák támadták meg és pusztították el az ott élő állatok egy részét – közölte a vadasparkot fenntartó Ipoly Erdő Zrt. az MTI-vel.

A vadaspark dolgozói január 28-án azzal szembesültek, hogy három kóbor kutya elpusztította a park muflonállományának háromnegyedét, az első vizsgálatok után pedig kiderült, hogy az életben maradt tíz állat is kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett

– írták a közleményben.

A megsebesített állatok állatorvosi kezelésben részesültek, a szakemberek felmérték a kárt, és megtették a szükséges jogi lépéseket. A vadasparkot azonnali hatállyal bezárták. A betévedt kóbor kutyák hárommillió forintos kárt okoztak.

Az Ipoly Erdő Zrt. tájékoztatása szerint szakemberei az elmúlt hónapokban megvizsgálták a park védelmi rendszereit, és azonnali intézkedéseket hoztak a biztonságos üzemelés visszaállítása érdekében. A kerítéseket felújították, a területen újabb villanypásztorrendszert építettek ki, és ultrahangos kutyariasztókat telepítettek. A helyreállítás 1,5 millió forintos költséggel járt, amelyet a cég saját forrásból finanszírozott.

Az elpusztult muflonállományt pótolták, az állatok Sopronból a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-től, valamint a Budakeszi Vadasparkból érkeztek a Somoskői Vadasparkba.

Az eset kapcsán az Ipoly Erdő Zrt. arra kér minden állattartót, hogy fokozott felelősséggel járjon el a hasonló esetek megelőzése érdekében. Kérik, hogy az erdős területeken ne tévesszék szem elől a kutyát, a turistautakat kizárólag az ebeket pórázon vezetve közelítsék meg, és figyeljenek a szájkosár használatára.

Kapcsolódó
Napkeltekor bandázó muflonokkal szemezett a természetfotós
Éveket várt az újabb találkozásra a fiatalember, aki 30 méterről, 40 percen keresztül fényképezhette a népes muflon családot.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik