Virágzó vidékünk

Idős állatok legszebb álma vált valóra a Bakonyban

Gut Aiderbichl
Gut Aiderbichl
A 300 hektáros birtok mentett állatoknak nyújt életre szóló menedéket. A legnagyobb figyelmet és gondoskodást kapják a gyógynövényekben gazdag legelőkkel övezett Szépalmán.

Több, mint 20 évvel ezelőtt az ausztriai Henndorfban egy álom vált valóssággá. Egy birtok, ami a mentett állatoknak nyújt életre szóló menedéket. A név pedig az első pillanattól kötelez. A Gut Aiderbichl az emberség, a fenntarthatóság, a hozzáértés, és az odaadás értékeit képviseli az állatvédelemben. Jelenleg 30 birtokkal 6 európai országban vannak jelen ( Ausztria, Németország, Franciaország, Románia, Svájc és Magyarország), és naponta több mint 6000 megmentett állatról ( 35 különböző állatfajról)  gondoskodnak, közöttük 700 a gondozás alatt lévő ló. Minden nap azon munkálkodnak, hogy ezek az állatok teljes életet éljenek, melyben nem a félelem és fájdalom határozza meg a mindennapjaikat, hanem az, amit megérdemelnek, a mély megbecsülést és az ezzel járó gondoskodást.

Ha sikerülne is megóvnunk az állatokat magunktól, az embertől, még nem sok mindent értünk el. Csak akkor lehetünk elégedettek, ha már nincs szükség arra, hogy meg kelljen védeni őket. Ebben az esetben megváltoztattunk valamit, saját magunkat

– fogalmazott Michael Aufhauser, a Gut Aiderbichl alapítója.

A természet lágy ölén, a Bakony legszebb erdeivel övezve találjuk a Szépalmát

Annó „szép almákról” kapta a nevét, ugyanakkor mára a béke, a nyugalom és a teljes megnyugvás szigete lett. A magyar birtok 2018 óta tartozik a Gut Aiderbichl családhoz.

Csodás erdők, rétek és legelők övezik, valóságos lélekbalzsam minden erre járónak.  Itt található a Szépalma Ménesbirtok, ahol több, mint 100 különböző fajtájú ló, 60 szürkemarha, mangalica, birka, kecske, macska él. Mind mentett állat és a legnagyobb figyelmet és gondoskodást kapják a gyógynövényekben gazdag legelőkkel övezett birtokon.

A Gut Aiderbichl  Szépalma egy igen jól felszerelt kompetenciaközpont a többnyire 20 év feletti, idős és krónikusan beteg lovak számára. Többek között itt élnek a bécsi Spanyol Lovasiskola lipicai lovai is, és a nyugdíjas huculok is itt élvezhetik a végtelen legelőket

– tudtuk meg Bardóczky Veronika projektmenedzsertől.

Séta közben láthatunk pihenő vagy éppen legelő szürkemarhákat és rackajuhok is színesítik a tájat. Ezek az ősi magyar juhfajták is csodás látványt nyújtanak.

Galéria
Gut Aiderbichl

A birtokon csak olyan emberek dolgoznak, akiknek szívügye az állatok szeretete.  A többfős állatgondozó csapat támogatja a ménesbirtok állatorvosát a napi gondozásban. Veronika így fogalmaz:

Szeretnénk, hogy ezek az állatok mindenből a legjobbat kapják, törődésből, orvosi ellátásból, vagy takarmányból. Minden törekvésünk az, hogy lovaink érezzék a különleges odafigyelést, a szeretetet. Például nálunk az állatok maguk választhatják meg, hogy mennyit akarnak menni, és hogy kint vagy bent szeretnének lenni.

A birtokon minden ménnek saját legelője van, és arra is van elég területük, hogy vágtázhassanak. Az itt élő lipiaciak többnyire a bécsi Spanyol Lovasiskolából érkeztek, a komoly edzések nyomot hagytak egészségi állapotukon, így kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy fájdalommentesen éljenek. Csordaállatként más állatok érintkezésétől is függenek, így ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat olyan istálló- és legelőrendszert hoztunk létre, ami lehetővé teszi számukra a szemkontaktust, az összeszagolást, vagy vakargatást a karámok között. A velük való jó együttműködés alapja a bizalom kialakítása.  Ha ez sikerül, akkor életük utolsó szakasza a legnagyobb szabadságban és életörömben telhet. Minden nap arra törekszünk, hogy boldog lovakat lássunk.”

Galéria
Gut Aiderbichl

Az alapítvány elöke, Dieter Ehrengruber szerint a Gut Aiderbichl sokkal több, mint a birtokok közössége. Mint nyilatkozta:

Ez valami nagyobb álom. És talán bizonyíték arra, hogy az állatok jóléte megváltoztatja a világot! Minden alkalommal, mikor megmentünk egy állatot, megmentjük ezt a világot is. Emlékeztetjük az embereket, hogy mi a remény és az együttérzés. Ez az az alap, amelyen minden más növekedhet és kell, hogy növekedjen.

A Gut Aiderbichl fontos intézkedéseket hajt végre a lovak életminőségének javítása érdekében – mely testközelből megtapasztalható Szépalmán.

Az idős lovak már számos egészségügyi problémával küzdenek, de meddig beszélhetünk még minőségi életről?

Mivel eddigi kutatások nem adnak választ erre a kérdésre, az állatvédelmi közösség és a lótartók számára ez a téma különösen érdekes. Ennek érdekében jött létre a „Quality of Life” projekt a svájci Sandgrueb Alapítvánnyal, a bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben. A cél az idős és beteg állatok életminőségének kutatása és fenntartható javítása.

Gut Aiderbichl

A lovak igényei változnak, ahogy öregszenek

A Gut Aiderbichl több mint 20 éve elkötelezett az állatvédelem mellett. Védelmük alatt az állatok örök otthonra találnak életük természetes végéig. Jelenleg több mint 150 ló érte el a 25 éves kort. Néhány éven belül a Gut Aiderbichl lovainak több mint 50 százaléka az idős lovak közé fog tartozni. Az állatvédelmi közösséghez hasonlóan sok lótulajdonos is szembesül lova megöregedésével. Az idősödő emberekhez hasonlóan az állatok szükségletei és igényei ilyenkor gyakran alapvetően megváltoznak.

A probléma azonban itt az adatok hiánya. Milyen információkra támaszkodhat a lótulajdonos, ha azt szeretné, hogy állata semmiben ne szenvedjen hiányt, miközben öregszik?

A bécsi Állatorvostudományi Egyetem együttműködik a Gut Aiderbichllel –a lovak viselkedését kutatják

A Gut Aiderbichl a legfrissebb tanulmányi eredményekre szeretne támaszkodni e tekintetben. Prof. Dr. Florien Jenner, PD Dr. Ulrike Auer és csapata több mint három éve dolgozik azon, hogy a lovak viselkedéséből következtetéseket tudjanak levonni egészségi állapotukra vonatkozóan.

Azt már megállapították, hogy az egészséges, stresszmentes lovaknak folyamatosan ismétlődő napi rutinjuk van. A napjuk körülbelül 38 százalékát táplálkozással, 45 százalékát pihenéssel és 17 százalékát aktív mozgással töltik. Ezeket a paramétereket a bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoportja referenciaként is meghatározta az állatok jóllétének egyéni felmérése érdekében.

Gut Aiderbichl

Az aktivitást mérő szenzorok pontos eredményeket tesznek lehetővé

A tudományos eredmények érdekében a szépalmai birtokon lévő lovakat 5-10 napig szenzoros kötőfékekkel szerelte fel a bécsi Állatorvostudományi Egyetem kutatócsoportja. A kutatások részben a magyarországi  birtokon zajlanak, hiszen a nemzetközi kutatócsoport tagja a Gut Aiderbichl Szépalma lóspecialista állatorvosa, Dr. Kelemen Zsófia. Ezek a szenzorok nem korlátozzák a lovakat a természetes mozgásukban, hanem adatokat gyűjtenek az állatok viselkedéséről, pontosabban arról, hogy mennyi ideig esznek, pihennek, mozognak, hányszor fekszenek le. Ezenkívül a kutatás részeként rendszeres állatorvosi vizsgálaton esnek át a lovak, így vizsgálják az állatok egészségi állapotát, tápláltsági szintjét és sántasági fokát. A lovak társas kapcsolatainak elemzéséhez, szintén szenzoros vizsgálatokkal, az egyes egyedek közötti távolság mérésére is sor kerül.

Gut Aiderbichl

Fontos megállapítások: még az egyszerű változtatások is jobb életminőséget eredményeznek az idős és beteg lovak számára

Az eredmények azt mutatják, hogy már kis változtatások is drasztikusan javíthatják az állatok életminőségét. Ahogy az embereknek, úgy az állatoknak is rendkívül fontos a jóllét szempontjából a pihentető alvás. A lovak állva is tudnak szunyókálni, de csak fekve jutnak el a valódi mély alvás fázisába, ami elengedhetetlen a valódi pihenéshez.

A 23 éves „Monoceros” nevű arab telivér kanca egy futóistállóban él általa régóta ismert lovakkal együtt. A szakértők szerint a ló ideális tartási körülmények között van tartva. A felvételek azonban azt mutatták, hogy a 10 napos megfigyelési időszak alatt a kanca csak nagyon rövid ideig aludt fekve. „Monoceros” viselkedése drasztikusan csak akkor változott meg, amikor éjszakára külön boxba került társai közvetlen közelében. Akkor majdnem 3 órát töltött fekve – pihentető alvással. A példa egyértelműen mutatja, hogy az idős vagy krónikusan beteg lovak tartásmódbeli változtatásokat igényelhetnek, így alkalmazkodva megváltozott igényeikhez, ami már eltér a fiatal, egészségesebb állatok igényeitől. Egyszerű változtatásokkal az állattartók lehetővé tehetik lovaik számára a megfelelő tartási körülményeket, ezzel is elősegítve az állatok jóllétét.

Gut Aiderbichl

A legjobb tartási gyakorlatok bárki számára megtekinthetők és testközelből megtapasztalhatók a magyarországi birtokon

A Gut Aiderbichl Szépalma számos rendezvényt szervez az év során. Május 28-án nyílt napra és gyermeknapra várják a látogatókat, ahol a körbevezetések során részletesen megismerhető a lovak életminőségét fejlesztő projekt. Az állatvédelmi szemléletformálás gyermekkorban kezdődik, így a szünidei időszak elején az állatok és a természet közvetlen közelségében gyermektábort szerveznek a birtokon.

Aki pedig egyéb kikapcsolódásra is vágyik, annak érdemes néhány napot eltöltenie hazánk talán legeldugottabb szállodájában, amely a birtok egyik kiemelt éke. A Szépalma Hotel már az első látásra is elbűvöl, és valóban úgy érzi az ember, mintha egy földi paradicsom részese lenne.

Gut Aiderbichl

A legfontosabb időpontok 2023-ban a Gut Aiderbichl Szépalmánál

Nyílt nap és gyermeknap 10-17 óráig (2023.05.28.): helyi termékek, állatsimogató, póniápolás, kézműves foglalkozás, állatetetések. A rendezvény ingyenes és kutyabarát.

Gyermektábor magyar (2023.06.18-23.) és német (2023.08.27-09.01.) nyelven

Állatvédelmi Témahét (2023.10.02-15.)

Adventi vásár (2023.12.09-10. és 16-17.)

További részletek a programról ITT találhatók.

Szponzorált tartalom

A cikk a Szépalma Hotel és Ménesbirtok támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik