Virágzó vidékünk

Alcsúton már várják a szentjánosbogarak táncát

Alcsúti Arborétum/Facebook
Alcsúti Arborétum/Facebook
A rajzás minden évben körülbelül két hétig tart. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt.

Sok csodálatos természeti jelenség kapcsolódik a nyárhoz. Az egyik leglátványosabb talán a szentjánosbogarak rajzása, amit minden évben június második felében lehet megcsodálni. Ilyenkor a bogarak ezernyi fénylő lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot, bevilágítva a teljes területet, például az Alcsúti Arborétumban, ahol a rajzás időszakában szakvezetésen lehet részt venni.

A rajzás minden évben körülbelül két hétig tart. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt.

A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik. A nőstény szentjánosbogár a teljes sötétség beálltakor (Magyarországon este 10 óra körül) kapcsolja be lámpását. Általában mozdulatlanul ül a talajon, legfeljebb a növényekre mászik fel, hogy fénye észrevehetőbb legyen. Potrohát néha jobbra-balra csóválja vagy felgörbíti, ez még inkább megkönnyíti a hím dolgát, mely repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket.

Alcsúti Arborétum/Facebook

Az Alcsúti Arborétumban a rajzás ideje alatt este 9-ig várják a látogatókat minden este. Szakvezetéseket tartanak, ezek hossza körülbelül 1-1,5 óra. Regisztráció nincs az eseményre, csak a helyszínen jegyet kell vásárolni. A szakvezetések időpontja 20:30, 20:45, 21:00.

Egyedi látogatóként is végig lehet járni az Arborétumot, a jegyár ebben az esetben sem változik.

Fotózni csakis vaku nélkül szabad.

A rajzás pontos időpontjáról az Arborétum közösségi oldalán lehet tájékozódni.

Kapcsolódó
Csodás fotók a Bükkben rajzó szentjánosbogarakról
Meglett a 4 napnyi sötét erdőben bolyongás eredménye.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik