Mozaik

Kihalás fenyegeti a szentjánosbogár-féléket, az éjszaka lámpásait

A szentjánosbogár-félék szerte a világon világító testükkel ragyogják be az éjszakát. De a tudósok szerint a csoda végveszélyben van és a család több mint kétezer faját a kihalás fenyegeti, írja a CNN.

A Bioscience nevű tudományos lapban hétfőn megjelent friss kutatás szerint a szentjánosbogár-félék fennmaradását elsősorban a természetes élőhelyük zsugorodása veszélyezteti.

Sara Lewis, a Tufts University professzora arról beszélt, a szinkronizált fényjátékukról ismert malajziai szentjánosbogaraknak a szaporodáshoz úgynevezett mangroveerdőkre van szüksége, de ezek helyére Malajziában olajpálma-ültetvényeket telepítenek.

Még meglepőbb, hogy a második legfőbb veszélyforrás, ami ezekre a csodálatos teremtményekre leselkedik, az az éjszakai mesterséges fény. Ebbe beletartoznak az utcai fények és a skyglow, azaz a bizonyos felső légköri fénykibocsátással járó kémiai reakciók is. Ezek nemcsak az élőlények bioritmusát, hanem a párzási rituáléját is nagyban befolyásolják. 

Fotó: iStock

A szentjánosbogár-félék jelentős többségének a biolumineszcencia, vagyis a kémiai reakció által keletkezett fénykibocsátás párválasztási segédeszköz is, a mesterséges fény pedig zavaró körülmény lehet számukra. És ebben a LED-izzók használatával sem segíthetünk nekik.

A kutatásban megjegyzik, becslések szerint bolygónkon a szárazföld 23 százalékán van jelen éjszakánként a mesterséges fény.

A szentjánosbogár-félék populációjának csökkenésében komoly szerepet tölt be ezen túlmenően a rovarölő szerek használata és a turizmus is. Japánban, Tajvanban és Malajziában a főszezonban százezrek szeretnék megcsodálni élőben az állatok fényjátékát, ami szintén negatív hatással van rájuk. 

Van, ahol a tömeg agyontapossa őket, máshol a motorcsónakokkal nemes egyszerűséggel tönkreteszik az élőhelyüket. A turizmust ezért mindenképpen szabályozni kellene a megóvásuk érdekében.

Ha nem vigyázunk rájuk, eltűnhetnek - Így gondoskodhatunk a szentjánosbogarakról
Nincs, aki ne szeretne újra a szentjánosbogarak fényében úszni!

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik