Mozaik

20 év alatt 1760 farkast lőttek le Szlovákiában

Az orvvadászok által megölt állatok száma ráadásul nem ismert.

A Tátra Nemzeti Park európai jelentőségű terület, ahol a farkas védelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy egész évben védett faj. Ez azonban nem érvényes a nemzeti park külső védelmi övezetére, amely a Tátra lábánál található, ahol a kiosztott kvóta alapján 2019. november 1-jétől 2020. január 15-ig legálisan vadászható a vadállat, írta a magas-tatra.info.

Füzér lehet az első magyar farkasbarát falu
Feltételezhetően nagyobb falka élhet már a környéken.

Szlovákiában a vadon élő farkasok vadászidénye november 1-jén kezdődött. A mezőgazdasági minisztérium ebben az idényben 35 farkas kilövését engedélyezte a vadászoknak. Az idei farkasvadászati idény kezdete, vagyis 2019. november 1. óta 11 farkast lőttek ki a Tátrai Nemzeti Park külső védelmi övezetében.

Bár ez a tevékenység teljesen legális, a nemzeti park illetékesei szerint ez túl nagy veszteség ezen a területen. Több civil szervezet is felszólította az illetékeseket, hogy a farkasokat minősítsék egész évben védett állattá, és vizsgálják felül a farkas gondozási programot.

Nem örülünk az engedélyezett vadászatnak, mivel ez jelentős hatással van a Tátrában élő farkas populációra. A farkasok a nemzeti parkban védettséget élveznek, de amikor zsákmány után kutatva lemennek a hegyek lábához, ott levadásszák őket, ahogy szinte minden farkast, akik korábban a Tátra védett területein éltek

– mondta el Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

A Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma szerint az egyetlen helyes út a nulla farkasvadászati​ ​kvóta lenne.

A minisztérium, az állami természetvédelmi szervezetek és a nonprofit szektor képviselői már második éve a nulla kvótát szorgalmazzák a farkasvadászatra. Ehhez az ügyben az érintettek közösségi összefogására van szükség, mert egyébként fennáll a veszélye, hogy elterjed ennek a ritka és gyönyörű vadállatnak az illegális vadászata, amelynek végzetes következményei lehetnek

– nyilatkozta Tomáš Ferenčák, a környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

2000 óta Szlovákiában több mint 1760 farkast lőttek le legálisan, sokat pedig orvvadászokat öltek meg.

Kiemelt kép: Pixabay

Ezerszeresére nőtt a farkasok száma Németországban
Másfél évtized alatt ugrásszerűen megnőtt a farkaspopuláció.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik