Mozaik

Farkasfalkát fogott az aggteleki vadkamera

2001 óta fokozottan védett állatfaj a nagyragadozó Magyarországon.

Az Aggteleki Nemzeti Park augusztus 14-én újabb farkasfalkáról készült videót osztott meg Facebook-oldalán. A felvételt Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának szakreferense tette közzé.

A kameracsapdás mozgóképeken farkasok sétálnak békésen az éjszakai erdőben, méghozzá egész szép számú farkasfalka, hisz az elsőként érkező felderítőt további öt, kémlelve szaglászó társa követi, akik rá se hederítenek a kameracsapdára.

A farkas az I. világháború után tűnt el hazánkból, és nemrégiben, az 1980-as években jelent meg újra. Magyarországon 1993 óta védett a nagyragadozó, 2001 óta a fokozottan védett fajok közé tartozik a mesék ordas farkasa. És bár ott többnyire negatív szerepet osztottak ki rá, a valóságban nem olyan félelmetesek a tévhitekkel ellentétben.

Sokan nem tudják, hogy az erdei életközösségre és a biológiai sokféleségre nézve a farkasnak mennyire pozitív a hatása. Segít a vadállomány szabályozásában, mivel a beteg, legyengült egyedeket ejti el. Ahol rendszeresen előfordul, ott hosszú távon az erdők, gyepek állapota is javul.

Az emberi hatás háromszor olyan erős, mint a farkasok hatása. A turisták például ezres tömegekben járnak a kijelölt turistautakon kívül is, ami nem kedvez az ott élő védett fajoknak.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén január elején örökítettek meg farkasokat először. A nemzeti park igazgatósága azt javasolja azoknak, akik farkas lakta térségben haszonállatot tartanak, hogy ne hagyják őket felügyelet nélkül, gondoskodjanak zárt éjszakai szállásról, a legelőterület köré helyezzenek el villanypásztort, tartsanak nagytestű pásztorkutyákat.

Azonban fontos tudni, hogy a haszonállatokat érintő támadások és zsákmányolások jelentős része nem a nagyragadozókkal, hanem a kóbor kutyákkal hozható összefüggésbe.

Füzér lehet az első magyar farkasbarát falu
Feltételezhetően nagyobb falka élhet már a környéken.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik