Mozaik

Ezerszeresére nőtt a farkasok száma Németországban

A ragadozók elszaporodásához katonai tevékenységek is hozzájárultak.

Másfél évtized alatt ugrásszerűen megnőtt a németországi farkaspopuláció. Míg a 2000-es évek elején alig élt farkas az országban, mára több ezerre emelkedett a számuk – írja a National Geographic Magyarország az IFL Sciencee-re hivatkozva.

Németország területéről a farkasok nagy részét az 1800-as években kiirtották, napjainkra ismét több ezres egyedszámban élnek az ország erdeiben. A ragadozók ugrásszerű elszaporodásához az 1970-es és 1980-as években hozott kedvezőbb jogszabályok mellett a német természetvédők hatékony munkája is hozzájárult.

A férfi, akit farkasok neveltek fel a vadonban
Amikor a polgárőrök 19 éves korában rátaláltak, Rodriguez nem beszélt, csak morgott, sírni viszont sírt.
Fotó: Pixabay

A LUPUS Német Farkaskutató Intézet szakemberei Ilka Reinhardt vezetésével megállapították, hogy a populáció ilyen mértékű elszaporodásának hátterében a katonaság is szerepet játszott. Az intézet munkatársai a farkasok élőhelyeit, létfeltételeit vizsgálták az ezredfordulótól 2016-ig terjedő intervallumban. Megállapították, hogy az ország területén élő farkasok 79 élőhelyéből 16 katonai zónában helyezkedik el.

A német kutatók úgy vélik, a katonai területek számottevően hozzájárulnak a farkasok elszaporodásához, hiszen a civilek elől elzárt térségekben jóval kisebb mértékű a farkasok elhullása.

Az elpusztult farkasok halálát rendszerint legnagyobb százalékban emberekhez köthető tényezők okozzák, például a vadászat. Valószínűsíthető, a katonai zónákat kiindulópontként használják a farkasok egy-egy nagyobb térség meghódításához. A faj rendkívül jó alkalmazkodó képessége hozzájárul gyors szaporodásukhoz.

A farkasok az ezredforduló környékén kezdtek el csupán nagyobb számban átkelni a lengyel-német határon, napjainkra már 73 falkát és 30 párt számoltak össze a kutatók.

Megszámolják hányan vannak és merre járnak a bükki farkasok
Elkezdődött a párzási időszak, olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem akadtak nyomaikra.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik