Virágzó vidékünk

Kihirdették, melyik Magyarország legszebb erdeje

Agrárminisztérium/Facebook
Agrárminisztérium/Facebook
Második helyen a Zsófia-kilátó, míg harmadik helyen a Cuha-völgy végzett.

Február 11-én indult az Agrárminisztérium Facebook játéka, egy 22 héten át tartó szavazás, melynek keretén belül az Agrárminisztérium közösségi oldalán minden héten bemutatott egy-egy állami erdőgazdaságot, és 8 javasolt helyszínt az adott állami erdőgazdaság területén, amire aztán a közösségi oldalon lehetett szavazni.

A 22 héten át zajló szavazás véget ért, az Agrárminisztérium közzétette: a legtöbb voksot a debreceni Nagyerdő kapta, írja a dehir.hu.

Négy nappal a verseny vége előtt még a negyedik helyen állt 1736 szavazattal, ám a július 16-i zárást követően, hála az erdőt szerető közösség erejének, 5800 vokssal az első helyen végzett. Ezzel a szavazatszámmal toronymagasan nyerte a mezőnyt. Második helyen a Zsófia-kilátó, míg harmadik helyen a Cuha-völgy végzett.

Agrárminisztérium/Facebook

A versenyben résztvevő állami erdőgazdaságok a következők voltak: Bakonyerdő Zrt., Budapesti Erdőgazdaság Zrt., DALERD Zrt., EGERERDŐ Zrt., Északerdő Zrt., Gemenc Zrt., GYULAJ Zrt., Ipoly Erdő Zrt., KAEG Zrt., KEFAG Zrt., KASZÓ Zrt., Mecsekerdő Zrt., NEFAG Zrt., Nyírerdő Zrt., Pilisi Parkerdő Zrt., SEFAG Zrt., Szombathelyi Erdészeti Zrt., TAEG Zrt., VADEX Zrt., VERGA Zrt., Vértes Erdő Zrt., Zalaerdő Zrt.

A 21 társaság legfontosabb feladata az állami erdővagyon megőrzése és fenntartható hasznosítása. Ennek keretein belül nemcsak a főváros térségi erdőkben, hanem az ország minden pontján gondot fordítanak az erdei szálláshelyek, pihenők, ökoturisztikai központok megújítására, hálózatba foglalt fejlesztésére.

Az állami erdőkben több mint 11 ezer kilométernyi jelzett turistaút-hálózatot használhatnak jelenleg a kirándulók. Emellett mintegy 1200 kilométer kerékpározásra és közel 400 kilométer lovaglásra kijelölt erdei út várja a kikapcsolódási lehetőséget keresőket. Az állami erdőgazdasági cégcsoport évente legalább 2 milliárd forintot fordít aktív természetvédelmi célú feladatokra, további 4 milliárd forintot pedig az ökoturisztikai hálózat elemeinek fenntartására.

Kapcsolódó
Többletvíz nélkül kérdéses az erdők léte
A magyarországi síkvidéki erdők léte sok esetben a többletvíz-hatástól függ, azaz nemcsak a csapadékra támaszkodik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik