Virágzó vidékünk

Önkéntesek mentik meg az enyészettől a 130 éves kiskunsági tanyát

facebook/kunszállás község önkormányzata
facebook/kunszállás község önkormányzata
Az épület hagyományos, háromosztatú parasztház, egy kamrával kiegészítve, vályogtéglából építve.

A Nagyapám háza építészeti program keretében egy héten át tartó tábort szervezett önkéntesek részvételével a kunszállási önkormányzat és a Kunszállási Lokálpatrióták Egyesülete. Összefogásuk célja, hogy, hogy visszakapja régi arculatát a több mint 130 éves Patyi tanya épülete, írta a Baon.

A Kunszállás határában, a Cines horgásztó közelében található Patyi tanyaként ismert épület jó tíz éve került az önkormányzat tulajdonába. Almási Roland Márk polgármester több mint két éve keresi a tanya felújításának és hasznosításának a lehetőségét. Ebben lett partnere a kunszállási építészhallgató, Bartucz Bianka, akinek ötlete nyomán kapcsolódtak be a Nagyapám háza építészeti programba.

Első lépésként az épület állagmegóvásán dolgoztak, odafigyelve arra, hogy a munkálatok során a régen használt népi építészeti technológiákat alkalmazzák. Az önkéntesek először a belső tereket újították fel.

facebook/Kunszállási Lokálpatrióták Egyesülete

Mivel az egyhetes tábor alatt nem tudtak mindent megcsinálni, azt tervezik, hogy több lépcsőben folytatják a tábort, addig amíg a tanya teljesen meg nem újul.  Több elképzelésük is van a későbbi hasznosítással kapcsolatban, egy biztos: közösségi programok színhelye lesz majd a tanya.

Felmerült annak a lehetősége is, hogy élő tanyaként működik majd, hiszen a falvak is egyre jobban urbanizálódnak, és egyre kevesebb lehetőség van arra, hogy a gyerekek megismerjék az egykori tanyasi életet, a háziállatokat, a petróleumlámpát, vagy akár a búbos kemencét

– nyilatkozta a portálnak a polgármester, akinek két kisfia is aktívan részt vesz a tanya renoválásában.

facebook/Kunszállási Lokálpatrióta Egyesület

Ez a tanya arra is nagyon jó, hogy megmutassa milyen volt itt a Kiskunság közepén a régi élet, hiszen ez egy hagyományos, háromosztatú parasztház, egy kamrával kiegészítve, vályogtéglából építve

– mondta Bartucz Bianka, aki kiemelte, hogy ezzel az alföldi háztípussal már nagyon ritkán lehet találkozni, főként ilyen jó állapotban.

A jövőben felújítják a nyílászárókat is. Az épületen úgynevezett kapcsolt gerébtokos ablakok és pallótokos ajtók vannak, amelyek szintén az Alföld jellegzetességei. Bár már elbontották, de a valószínűleg búbos kemence is volt az épületben, amit szintén szeretnének visszaépíteni.

Kapcsolódó
Két kislány mobilapplikáció nélküli boldog élete a tanyán
A valódi érték a családban együtt eltöltött idő - vallja az édesanya.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik