Virágzó vidékünk

Nyári madárcsoda az alföldi pusztaságban

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt
Az, hogy viszonylag sok átnyaraló daru van a térségben, valószínűleg annak köszönhető, hogy megfelelőek számukra a körülmények.

Június második felében 19 átnyaraló darut számoltak össze a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Ez újdonságnak számít, ugyanis eddig a nyári időszakban a darvak nem használták állomáshelyül ezt a térséget, olvasható a nemzeti park weboldalán.

Bár a Kígyósi-puszta nem tartozik a darvak vonulási útvonalának stabil megállóhelyei közé, az utóbbi időben mégis voltak olyan esztendők, amikor az őszi időszakban szép számban megálltak itt. Mi több, népes telelő csapatok is akadtak errefelé. Az elmúlt tíz évben két alkalommal is előfordult, hogy egyszerre 7500-nál is több példány tartózkodott a térségben. Így volt ez például 2021 őszén, amikor a klasszikus állomáshelyül szolgáló kardoskúti Fehér-tóban nem volt víz, ezért a darvak jelentős része inkább a Kígyósi-pusztát választotta.

A darvak átnyaralása azonban eddig nem volt jellemző a Kígyósi-puszta térségében. Éppen ezért meglepő, hogy idén még június második felében is 19 példányt számoltunk

– írták a közleményben.

Bár táplálkozni messzebbre is eljártak, éjszakázni mindig visszatértek a puszta fokozottan védett mocsarába, ahonnan már napfelkeltekor hallhattuk jellegzetes krúgatásukat.

Minden bizonnyal fiatal, ivaréretlen madarakról van szó.

Az, hogy ilyen sok átnyaraló daru van a térségben, valószínűleg annak köszönhető, hogy megfelelőek számukra a körülmények. A pontos okot nem tudják, mivel a korábbi években is voltak a mostaninál jóval nagyobb pusztai vízállások, mégsem tartózkodtak itt darvak.

Általában elmondható, hogy a darvak magyarországi mozgásában az elmúlt néhány évben jelentős változások vannak. Növekszik az egyedszámuk – főként a Hortobágyon -, s már költési kísérleteik is voltak hazánkban.

Már nemcsak az őszi és tavaszi vonuláskor fordulnak elő nálunk, hanem a leghidegebb időszakok kivételével szinte egész évben.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik