Meseszép nádfedeles parasztházat avattak a Jászságban

Már elindították a tájházzá minősítést.

Évszázados parasztházból alakítottak ki tájházat a jászsági településen – írta a szoljon.hu.

A Jászapáti önkormányzat a helyi épített örökség védelmében felújított egy nádfedeles parasztházat, mely az egyik legrégebbi épület a városban. Az elmúlt 3 évben, több szakaszban felújították az 1850-es évek végén épült házikót.

A Dózsa György út 14. szám alatt található régi nádfedeles parasztházat Urbán István és családja ajánlotta fel a városnak.

Az Urbán család egykori otthona több funkciót kap, tájház lesz és közösségi népi programoknak is otthont adhat.

A Népi Építészeti Program keretében elnyert 15 millió forinthoz az önkormányzat közel 4 millió forint önerőt biztosított. Így közel 20 millió forintból finanszírozták az épület statikai megerősítését, a tervezési, szakértői munkákat, valamint felújították a külső homlokzatot és a nádtetőt.

Facebook / Jászsági Térségi Tv

A LEADER programban elnyert 12 millió forintos támogatás mellett a 900 ezer forintos önrésznek is köszönhető, hogy a parasztház belül is megszépült. A munkák során rengeteg érdekességre bukkantak, a pincében például titkos ajtókat találtak.

A jövőben szeretnék élettel megtölteni a tájházat, mely tartalmas közösségi programoknak, hagyományőrző rendezvényeknek adhat helyet.

Kapcsolódó
Történelmi emlékhely lett Petőfi szülőháza
Az 1790 körül épült földszintes, nyeregtetős, náddal fedett, jellegzetes kiskunsági házban működő múzeum 1880 óta látogatható..