Virágzó vidékünk

Újjávarázsolták a 250 éves gyulai polgárházat

Facebook
Facebook
Alig lehet ismerni az ingatlanra.

Kétszáz millió forintból újult meg Gyula egyik legrégebbi, ma is álló lakóháza – írta a behir.hu.

A teljeskörű felújítás során átesett Máriás-házat tájházzá, kulturális központtá és közösségi házzá alakították.

A Máriás-ház az 1770-es években épült polgárház. A lakóház első tulajdonosa földműveléssel, szőlő- és gyümölcs termesztéssel foglalkozó kisbirtokos család sarja volt.

Németváros ékessége az egyetlen ház, amely megmaradt a város lakóházai közül az 1801. évi tűzvész után. A pusztító tűzvész során néhány óra alatt Gyula valamennyi épülete leégett.

Facebook

1801. július 9-én egy közeli udvaron inasok dohányoztak, amiből akkora tűzvész kerekedett, hogy néhány óra alatt leégett az akkoriban németek és magyarok által lakott Gyula jelentős része. Csupán a Máriás-ház maradt meg.

A megmaradás emlékére állították akkor a homlokzatára egy pilaszteres kerettel övezett szoborfülkébe a Mária-szobrot. Az eredeti szobor a házban kialakított kiállításon megtekinthető, a felújítás során Szőke Sándor szobrászművész alkotott új plasztikát a homlokzatra.

Facebook / Mittag Mónika

Még a korábbi alpolgármester, Erdmann Gyula felvetette, hogy meg kellene menteni az enyészettől az ikonikus polgárházat. A német nemzetiségi önkormányzat hathatós támogatásával valósulhatott meg a közösségépítő kezdeményezés.

Az újjávarázsolt tájház falai között egy közösségi ház, illetve irodák szociális helyiségei helyezkednek el. A most átadott ingatlan középső részében a nemzetiségi önkormányzat hivatala is méltó helyet kapott.

A patinás ingatlan a német nemzetiségi önkormányzat kulturális központjaként és közösségi házként működik a jövőben.

Kapcsolódó
A világon bárhol megirigyelnék a Gyulai vár szépségét
Ötvös Sándor bámulatos fotókat készített a 600 éves építményről.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik