Virágzó vidékünk

Ígéretes szőlőtermés várható az egri borvidéken

Pixabay
Pixabay
Bizakodásra ad okot az ültetvények állapota az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint.

Miközben jók a kilátások a szép termésre, az értékesítés terén továbbra se állt be változás, így a jövedelmezőség egyre kilátástalanabb – írta a Heol.

Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint a szőlő jól elvirágzott, annak ellenére, hogy későn fakadt. Emlékeztetett arra, hogy még áprilisban is hidegek voltak. A fejlődés dinamikusnak mondható, szépek a hajtások, s a csapadékhiány ellenére is kifejlődtek.

Az aszályt a növény egyelőre annyira nem érzi, fürtmegnyílási szakasz – elvirágzás, bors, borsószem méret – is szépen alakul. Egy hónapon belül bekövetkezhet a zendülés, ami azt is jelenti, hogy majdnem előrébb is tart a szőlő a későbbi indulás ellenére minél hamarabb termést akar hozni.

Az idei esztendőben eddig kevésbé jelentkeztek a növényvédelmi problémák. A perenoszpóra például egyáltalán nem ütötte fel a fejét. Jelenleg a lisztharmatra való hajlandóság időszaka van. Ez akkor jelentkezhet, ha a jelenlegi 30 °C mellett pár milliméter csapadék esetén párássá válik a levegő. A szőlő jelzőnövényén a rózsán levelei már látszik például

– mondta a hegyközségi tanács elnöke, aki hozzátette, hogy bár minden fajtát veszélyeztet a lisztharmat, a kékfrankos, az oportó, vagy a chardonnay érzékenyebbek rá. A kékfrankoson hamarabb jelenhet meg, nagy levelei betakarják a fürtöt, így nehezebb is permetezni.

Kapcsolódó
Eger a legnépszerűbb vidéki város
A reprezentatív felmérés alapján a legkedveltebb magyar város Budapest.

Hangsúlyozom, hogy még nincs járvány, de bogyókon itt-ott már felfedezhető volt a betegség

– emelte ki a szakember, aki elmondta: a lisztharmat ellen permetezéssel és szakszerű zöld munkával lehet védekezni.

A zöld munkákról az elnök azt mondta, hogy jelenleg a hajtásigazításnál tartanak a gazdák, s hamarosan megkezdődhet a tetejezés, ami most még nem indokolt. Ez a munka korábban is július elején volt esedékes.

Mindent összevetve jónak mutatkozik a termés, bizakodóak lehetünk

A Heol kérdésére a szakember elmondta: sajnálatos, hogy a szőlő felvásárlási árával kapcsolatos várakozások nem javultak. Ebből következően a termesztés jövedelmezősége egyre kilátástalanabb. A növényvédő szerek az idén is 15-20 százalékkal drágultak, de a keserű só ára például a duplájára emelkedett. A munkabérek is drágultak, a gázolajról nem is beszélve, ami még a jelenlegi rögzített ár mellett sem olcsó.

Kapcsolódó
Bőséggel terem a 450 éves szőlőtőke Pécsen
A szőlőtőke okán szép számmal érkeztek ajánlatok a házra, Amerikából is voltak érdeklődők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik