Mozaik

Eger a legnépszerűbb vidéki város

Egri látkép/MTVA/Molnár-Bernáth László
Egri látkép/MTVA/Molnár-Bernáth László
A reprezentatív felmérés alapján a legkedveltebb magyar város Budapest.

A National Geographic legújabb kutatásából megtudhatjuk, melyek a legnépszerűbb magyarországi városok; szeret-e a lakosság “csak úgy” sétálgatni a város utcáin, izgalmasnak tartja-e a saját városát. A felmérésből az is kiderült, hogy csupán a lakosság töredéke lenne hajlandó elutazni egy külföldi, európai városba egy hosszú hétvégére.

Kapcsolódó
Magyarország a csodák soha ki nem apadó forrása
A Turizmus Summit 2018 konferencián mutatták be hazánk új imázsfilmjét.

A National Geographic Irány a város! elnevezéssel, reprezentatív felmérést végzett a 18-65 éves körében, ugyanis kíváncsi volt a magyar lakosság városlátogatásával kapcsolatos szokásaira és persze arra is, melyek a kedvenc magyarországi városok.

Spontán említések alapján a lakosság harmada Budapestet kedveli a legjobban. A főváros után a második legnépszerűbb város Eger, a harmadik helyen pedig holtversenyben Pécs, Debrecen és Szeged végzett.

A kedvenc külföldi városokat tekintve Bécs kapta a legtöbb említést, megelőzve a szintén előkelő helyen szereplő Párizst, Rómát, Londont és Velencét. Kevesebben szavaztak Európán kívüli városokra, ezek közül New York-ot mondták a legtöbben

– olvasható a közleményben.

A megkérdezettek 33%-a elég izgalmasnak tartja a saját városát ahhoz, hogy ha valami érdekeset akar látni, akkor a városát fedezze fel: nem gondolkodik sem belföldi, sem külföldi városlátogatáson.

Csupán a lakosság 21%-a érzi úgy- ha minden anyagi feltétel adott lenne -, hogy hajlandó lenne otthonról elindulni és repülőre ülni azért, hogy egy hosszú hétvégére elutazzon valamelyik európai várost megnézni.

A kutatásban résztvevők közül sokakkal előfordult már, hogy minden cél nélkül, csak úgy sétálni indultak saját városukban: a lakosságnak mindössze 9%-a nyilatkozta, hogy soha nem fordult elő ilyen vele, míg 26%-a legalább hetente egyszer sétálgat céltalanul. Válaszaik alapján ennek az az oka, hogy szeretnek szabadlevegőn lenni, mozogni, gondolkodni, vagy éppen nem gondolni semmire.

MTI/Sóki Tamás Pécs

Azok körében, akik nem csinálnak ilyesmit, 47% mondta, hogy a céltalan utcai sétálgatás soha fel sem merült benne, és 24% szerint ez kimondottan értelmetlen tevékenység. A 18-65 éves magyar lakosság demográfiai összetételéhez képest a legalább heti egyszer sétálók között felülreprezentáltak a 30- 39 évesek és a Budapesten élők. Azok körében pedig, akik soha nem szoktak sétálgatni, nagyobb arányban vannak 40-49 évesek, alapfokú végzettségűek, és falun élők.

Amennyiben egy másik városba való látogatásról van szó, többen kíváncsiak a történelmi épületekre, mint a modern építményekre.

Szerepel a top 3 legkedveltebb városnézős tevékenység között a parkok látogatása, és a sétálóutcán való nézelődés is. A szabadtéri programokat többen részesítik előnyben a “beülős” programokkal (pl. színház, múzeum, bárok) szemben.

A National Geographic mindenkit arra bíztat, hogy ha készített egy jó fotót akár a saját városában, akár másik magyar városban, töltse fel a National Geographic interaktív térképére, annak érdekében, hogy minél többen megismerjék Magyarország történelmi kincseit

– írják.

MTI/Czeglédi Zsolt Debrecen, Aquatikum

A National Geographic csatorna a városok kedvelőinek egy különleges több hetes műsorfolyammal készült, amely során a tévé képernyői előtt külföldi városokat is megismerhetnek a nézők. A városokra és az építészetre koncentráló műsorokat október 15-éig adják a National Geographic csatornán.

Ebben az időszakban olyan műsorok láthatóak, mint a Városépítők (Seattle, Nápoly, Sydney, Canberra), illetve a Top 10 – Az építészet remekművei epizódjai (Parkok és kertek, Formabontó épületek, Színházak és operaházak). Október 24-től elindul az Európa a magasból 3.évada is, amely  kontinensük újabb gyönyörű országait (Horvátország, Norvégia, Portugália, Írország, Svájc, Izland) mutatja meg a levegőből.

Kapcsolódó
Felújítják Salgótarján ikonikus turistaházát
A Dornyay turistaházat alaposan kikezdte az idő vasfoga.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik