Virágzó vidékünk

Kerékpáros mennyország az Ipoly partján

Balassagyarmaton hozták létre Magyarország első kerékpár múzeumát.

2019 nyár elején áthaladt Balassagyarmaton a Tour de Hungary kerékpárverseny mezőnye, és ebből az alkalomból három gyűjtő kiállított néhány muzeális kerékpárt a város főterén.

Fotó: Olexa Miklós

Olexa Miklós helyi lokálpatrióta meghívta őket egy beszélgetésre, ahol kiderült, hogy Magyarországon nagyon sokan foglalkoznak kerékpárgyűjtéssel, restaurálással, különböző kerékpárhoz kapcsolódó relikviák gyűjtésével, a fő probléma azonban egy kiállítóhely hiánya. Ekkor pattant ki az ötlet a balassagyarmati férfi fejében.

Vannak gyűjtők, akik több száz kerékpárral rendelkeznek, hely hiányában azonban méltatlan helyeken tárolják a sok esetben komoly muzeális értéket képviselő kerékpárokat, úgy, hogy esélyük sincs arra, hogy bemutathassák az érdeklődőknek kincseiket. Átgondolva a helyzetet, úgy döntöttem, hogy a gyűjteményekre alapozva megpróbálok létrehozni egy bicikli múzeumot. Kisebbik fiammal, Tamással tavaly októberben családi vállalkozásban vágtunk neki a projektnek, és nagy örömünkre 2020 június közepére elkészültünk a múzeummal

– mondta a Sokszínű Vidék érdeklődésére Olexa Miklós.

Fotó: Olexa Miklós

A múzeum ötletgazdája korábban kezdte el szervezni az Ipoly Túrarendszert a forrástól a torkolatig – elsősorban túrakerékpárosok számára -, kihasználva a folyó környezetében a történelem által létrehozott emlékek, kulturális örökség, idegenforgalmi attrakciók lehetőségeit. Így alakult ki Balassagyarmaton a folyó közelében az Ipoly Túrarendszer központja, ahonnan vezetésésével a folyó közel 200 kilométeres hosszában próbálják szervezni a kerékpáros, motoros és egyéb turizmust.

Fotó: Olexa Miklós

A túraszervező központ részeként alakítottuk ki a kerékpár múzeumot, amelyről időközben kiderült, hogy Magyarország egyetlen erre specializálódott múzeuma, tehát az  első kerékpár múzeum lesz az országban. Az is tudott, hogy legközelebb Csehországban és Ausztriában találhatóak, tőlünk mintegy 700 kilométerre ilyen intézmények

– említette a múzeum megálmodója.

Fotó: Olexa Miklós

A 200 négyzetméteres kiállítótérben mintegy 100 kerékpár látható. Futóbiciklik, velocipédek sorakoznak egymás mellett, és láthatók a magyar kerékpárgyártás remekei: Weiss Manfrédok, Velvartok, néhány bringa a Rákosi Mátyás Művekből és természetesen Csepelek is.

A kerékpárok többsége ismert gyűjtők féltve őrzött kincseiből való. Közülük a három legjelentősebb gyűjtő: Siklósi János, Sajgó Csaba és Márton Bálint. Különös látványt nyújtanak a fából és kovácsolt vasból készült ősbiciklik és a velocipédek, az ország legöregebb versenybiciklije 1892-ből, valamint a legöregebb pálya versenygép 1908-ból is egyedülálló.

Fotó: Olexa Miklós

A kiállítás teljes áttekintést nyújt a kerékpár fejlődéstörténetéből az 1850-es évektől kezdődően napjainkig. Rendelkezünk gyerekbicikli-, versenybicikli-, lámpa-, csengő – és dinamó gyűjteménnyel is. Törekszünk arra, hogy minden kerékpárfajtából legyen legalább egy kiállítási tárgyunk, így van egykerekű, kemping és háromkerekű felnőtt versenykerékpárunk is

– tájékoztatott Olexa Miklós.

Fotó: Olexa Miklós

A múzeum része egy muzeális szervíz, valamint a Pannónia Motorkerékpár Múzeum matuzsálemi korú járgányaival ékesített bemutatóterem is. A Balassagyarmatról a Szolvákiába vezető Mikszáth Kálmán úton található 1. Kerékpár Múzeum homlokzata Lencsés Zsolt freskófestő mester munkáját dícséri, aki korábban 14 évig a Vatikánban űzte szakmáját.

A balassagyarmati 1. Kerékpár Múzeum – melynek a jövőben folyamatos bővítését tervezik – “részmegnyitójára” 2020. június 20-án délelőtt 10 órakor kerül sor. A nagyobb volumenű, hivatalos nemzetközi megnyitót augusztusra tervezik.

Kiemelt kép: Olexa Miklós

Megválasztották Magyarország legszebb kerékpárútját
Az eredményt a Közlekedési Kultúra Napja programsorozat keretében hirdették ki.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik