Virágzó vidékünk

Visszaköltöztették a múltat az újjávarázsolt foktői parasztházba

Az épület gyönyörű tájházként újult meg.

A helyi összefogás szép példája a Foktőn lévő tájház autentikus felújítása, és a hagyományos paraszti létformát tükröző, egykori használati tárgyakkal való berendezése, írja a Kalohírek.

Fotó: Zsiga Ferenc

Foktőn az idősebb korosztály tagjai látták el hasznos tanácsokkal a felújítást végeztető Battáné Pálfi Erzsébetet és segítőit az autentikus parasztház rekonstruálásában és tájházzá való kialakításában. Körültekintően választották ki a legkisebb részleteket is, ügyeltek a dísztárgyak megfelelő elhelyezésére és a berendezésre egyaránt.

Fotó: Zsiga Ferenc

Négy éve egymillió forintért vásárolta meg az egykori parasztházat az önkormányzat. A község saját forrásból újította fel az épületet, ám előtte kikértük Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatójának véleményét arról, hogy a kiszemelt három ház közül melyik lenne legalkalmasabb egy a foktői paraszti létformát leginkább megjelenítő tájház kialakítására

– mondta a portálnak Battáné Pálfi Erzsébet alpolgármester.

Fotó: Zsiga Ferenc

Az udvaron lévő kerekes kút, köcsögfa, a deszkából készült kerítés, de még a kapukilincs és -zár is a 150-200 évvel ezelőtti mesterek munkáját, tehetségét dicséri. Jó állapotban lévő korabeli ablakokat nem tudtak szerezni, de az új ablakokra a régiek vasalása került.

Fotó: Zsiga Ferenc

A helyi halászok kihalása miatt a kiállított két varsát csak a szomszédos faluból sikerült beszerezniük a tájházzá avanzsált parasztház udvarára.

Fotó: Zsiga Ferenc

A leghitelesebb tanácsadók azok a helyi idős emberek voltak, akik maguk is ilyen házakban laktak annak idején. Tőlük tudtuk meg azt is, hogy az egykori foktői parasztházak ablakai sárga színűek voltak, a házak lábazata szürke, míg a falak kívül-belül fehérek

– tette hozzá Bakai Károly polgármester.

Állandó nyitva tartás nincs, így aki megtekintené a tájházat, az önkormányzat telefonszámán (06-78-678-130) egyeztessen előre időpontot.

Kiemelt kép: Zsiga Ferenc

Gönc a Zempléni-hegység kicsiny, de ragyogó ékköve
Ha itt járunk, ne csak a barackpálinkát kóstoljuk meg, de kiránduljunk egyet a környéken, és fedezzük fel a műemlékkincseket is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik