Virágzó vidékünk

Csodás fotókon a katonás rendben sorakozó kunsági szőlőrengeteg

Frittmann Borászat
Frittmann Borászat
A felvételek a soltvatkerti földeken készültek, és többek között ezek a bogyók emelték vissza méltó helyére a Kunsági borvidéket.

A szőlők a Frittmann borászat 60 hektár saját telepítésű hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvényein sorakoznak. Amiket pedig a képeken látunk az Irsai Olivér, cserszegi fűszeres és a kékfrankos szőlők ültetvényei, utóbbiból az ország egyik legjobb rozéborai készülnek.

Frittmann Borászat

Frittmann Tamástól megtudtuk, hogy az érést tekintve nagyjából három hét késésben vannak a szőlők az átlaghoz képest, de ez még a nyáron változhat. A borászat úgy becsüli, hogy augusztus végén, szeptember első hetében kezdődhet a szüret.

Frittmann Borászat

És mivel reduktív (oxigéntől elzárt, hűtött, irányított erjesztésű) borok készülnek, viszonylag gyorsan, egy-másfél hónapon belül már palackozzák is a friss, üde újborokat.

Frittmann Borászat

Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, amely áttörést jelentett az egész Kunsági borvidék életében, 2015 pedig az Év Pincészete díjat is elhódította a borászat.

A Kunsági borvidék a homokos talajú Alföldön található és az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke, közel 28 ezer hektár. Korábban a szőlők egy részét a futóhomok megkötése céljából telepítették.

Sajnos a 90-es évek borhamisítási botrányai sokat ártottak a borvidéknek, de a tisztességes borászok kemény munkájának köszönhetően újra méltó helyre kerülhetnek az itt készített borok.

Talán kevesebben tudják, hogy e borvidéknek még Pest megyében is vannak területei, többek között Csepel-szigetnek egy része is a Kunsági borvidékhez tartozik, ahogy Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu is.

Erről a területről került ki a Kunsági borvidék második és a borászok első női bajnoka: Gálné Dignisz Éva, akit 2013-ban választottak az Év Bortermelőjének.

A Kunsági borvidék nevesebb termelői még a Frittmann és a Gál pincék mellett a Font, Galántai, Lantos, Molnár, Gedeon, Birkás és a Szentpéteri borászatok.

Kapcsolódó
Őrült ízekkel vár egy elfeledett borvidék hazánk szívében
Kiskunság nagy kincseinek csak egyike a külföldön is híres cukrászda.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik