Kertünk-Portánk

Bőséggel terem a 450 éves szőlőtőke Pécsen

A szőlőtőke okán szép számmal érkeztek ajánlatok a házra, még Amerikából is voltak érdeklődők.

Valamikor a török időkben, körülbelül 450 évvel ezelőtt ültette valaki azt a szőlőtőkét, ami a mai napig él és terem Pécs belvárosában, egy családi ház kapujában. Valószínűleg ez a legöregebb szőlő a világon, mégsem kerül be a rekordok könyvébe és bort sem készítenek belőle, írja a Vlog Me In blog, mely videót is készített a nem mindennapi történetről.

Tóth Ödön és felesége 1971-ben vették meg a pécsi házat, amelyben ma is élnek. Csak később derült ki, hogy az udvarban álló, mintegy 80 centiméter körfogatú tőke legalább 450 éves.

Tóth Ödön gondozza a matuzsálemi korú szőlőt

Az egykor villamosmérnökként végzett, erősáramú elektrotechnikus szakember saját bevallása szerint sosem értett a szőlészethez. Mégis rá hárul a feladat, hogy óvja, gondozza és vigyázza a vélhetően legöregebb szőlőt a világon. Tóth úr lassan 50 éve jó gazdának bizonyul, hiszen a szőlő minden évben legalább 80-100 kilogramm szép terméssel ajándékozza meg.

Az öreg szőlő egyébként nem nagyon szokott beérni rendesen, mert az udvarban eléggé be van szorítva, több napfény kellene neki. Ez a fajta is megy a fény után és ha hagynák, befutná az egész udvart. Általában októberben vagy novemberben szüretelik a termést, ami a padlásra felkerülve februárra fogy el. Egy részét csemegeszőlőként fogyasztják el, a többiből pálinkát főznek.

Ilyen szép egy beérett fürt belőle

A pécsi szőlő korát nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani, ezért hivatalos nem lehet a világ legidősebb szőlőtőkéjének mondani. Ehhez ugyanis az kellene, hogy megvágják és mintát vegyenek a tőkéből, hogy megnézzék az évgyűrűit vagy szénizotópos vizsgálatot végezzenek rajta. Mivel nagyon öreg szőlőről van szó és csak ez az egy van belőle, ezért a tulajdonosa nem engedi, hogy egy vizsgálat kedvéért megsértsék a tőkét, mert lehet, hogy a növény nem élné túl.

A szőlőtőke okán szép számmal érkeztek ajánlatok a házra, még Amerikából is voltak érdeklődők, de Tóthék nem adják el pécsi otthonukat. Mint mondják, nem elsősorban a szőlő miatt, hanem mert ide köti őket fél évszázadnyi emlék, itt nőttek fel a gyerekeik és ide jönnek haza.

Fotók: Nagy-Meszler Csaba

Bájos minijuhok segítenek a szőlőskertek művelésében
A tüneményes állatok környezetbarát és költségkímélő munkát végeznek.
Olvasói sztorik