Mozaik
beautiful grape plants grow on volcanic soil in La Geria

Ahol vulkáni kráter területén termesztik a szőlőt

Korábban a témában:

Nem csalás nem ámítás, a Kanári-szigetek egyikén, Lanzarote-on a vulkáni üledékeinek mélyedéseiben szőlőültetvények sora található, ráadásul úgy hírlik, mennyeien édes, kiváló fehér bort termelnek ezen a száraz, kopár, fekete hamuval borított tájon.

SPAIN, CANARY ISLANDS, LANZAROTE, AGAINST THE WIND FOR VINEYARD
Europress/AFP

De hogyan lehetséges ez?

Lanzarote a Kanári-szigetek közül a legkeletebbre fekszik, a sziget 846 négyzetkilométer nagyságú. A Kanári-szigetek közül a legkevésbé csapadékos, ami meg is látszik a tájon. Pálmafákat, virágos réteket ne is keressünk, helyette szikár, vulkáni eredetű táj-jellegzetességekben gyönyörködhetünk.

A sziget híres szőlőültetvényei a 18. század közepétől léteznek. A szőlőművelés titka  a ‘geriában’, azaz a vulkáni kavics természetes rétegeibe ásott kúp alakú lyukban keresendő. Ennek a közepébe ültetik a szőlőtőkéket. A luk szélére félhold alakban sziklákat tesznek, így óvják a szőlőt a szél ellen.

Fotó: Pixabay.com

A kis kráterekben termesztenek még gyümölcsfákat, többek közt fügét, de kétség kívül a szőlő a legnépszerűbb terményük.

TO GO WITH STORY by Desiree MARTIN 
Men pick the grapes from a vineyard in Uga, near the village of La Geria, on the Spanish Canary Island of Lanzarote, during the grape harvest season on August 25, 2011. On Lanzarote, where vines grow in volcanic soil, protected from the wind by low curved wall, the harvest are expected to be poor due to sickness and bad weather.  AFP PHOTO / DESIREE MARTIN (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
AFP PHOTO / DESIREE MARTIN

A szőlőt soha nem öntözik

Az eső sem gyakori errefelé, de ezekben a mélyedésekben a melegebb vulkáni talaj miatt lecsapódik annyi pára a levegőből, hogy ez biztosítja a szőlő vízigényét. Munkaigényes gazdálkodási módnak tűnik mindez, de generációk óta művelik így a szőlőt.

A területen számos pincészet működik, ahol nemzetközi díjnyertes borokat készítenek, közülük is a leghíresebb a Malvasia.

TO GO WITH STORY by Desiree MARTIN 
A man picks the grapes from a vineyard in Uga, near the village of La Geria, on the Spanish Canary Island of Lanzarote, during the grape harvest season on August 25, 2011. On Lanzarote, where vines grow in volcanic soil, protected from the wind by low curved wall, the harvest are expected to be poor due to sickness and bad weather.  AFP PHOTO / DESIREE MARTIN (Photo by DESIREE MARTIN / AFP)
DESIREE MARTIN / AFP

Az UNESCO Lanzarote szigetét bioszféra-rezervátummá nyilvánította

Lanzaroteban még az is szimpatikus, hogy nem akar tömegturizmust, erőltetett beruházásokat és tömegnyomort. Nincs is.

A turistákat környezetbarátabb kínálattal, zöld-turizmussal csalogatják, holott ez a sziget az Atlanti-óceán legkevésbé zöldellő vidéke, ahol ne is álmodozzunk aranysárga tengerpartról, itt még a parti homok is többnyire sötét.

Fotó: Pixabay.com

Cserébe ideális körülmények vannak a sportoláshoz, a biciklizéshez, a futáshoz és az úszáshoz. A hőmérséklet sosem megy 18 fok alá, de nem sokkal  24-25 fok fölé sem. A világon nem sok helyen van ilyen időjárás.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Kutatások igazolják: Mozart zenéjére édesebbre, ízesebbre érik a szőlő
Lehetséges, hogy Mozart zenéje segít abban, hogy jobb bor kerüljön az asztalra?

Kommentek

Tiszacsege, 2018. június 11.
Tiszavirágok (Polingenia longicauda) a Tisza tiszacsegei szakaszán 2018. június 10-én. A tiszavirág és a vele rokon fajok az ipari forradalom elõtt még egész Európában elõfordultak, a szennyezések miatt azonban ma már csak a Tiszán és mellékfolyóin figyelhetõk meg. A faj védett, állományát a vízszennyezés mellett veszélyezteti a folyómeder kikövezése is.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.