Mozaik

Lélegzetelállító természeti csodák, amik nem léteznek már

Csak az elmúlt ötven évben több tucat természeti jelenség alakult át vagy tűnt el a Föld felszínéről a szél, a víz, a Nap és az emberek tevékenysége miatt. Az elpusztult látványosságok arra figyelmeztetnek, hogy bolygónk dinamikusan és drasztikusan változik.  

A legzirai sziklaív – Marokkó

Fotó: Thinkstock

Siklóernyősök, szörfösök, halászok és több száz turista temette kezeibe az arcát, amikor 2016-ban a legzirai sziklaívek egyike összeomlott. A tengerbe nyúló hatalmas vöröses sziklaboltívnél csodájára járt mindenki a naplementének.

Azúr Ablak – Málta

Fotó: Thinkstock

Több ezer vihart élt túl Málta legnagyobb természeti látványossága, de idén márciusban nem bírta tovább gyűrődést. A helyszín nagyon népszerű volt a turisták körében, de egyszer még Trónok Harca című sorozatban is feltűnt rövid időre. Hasonló képződmény található a franciaországi Normandiában, Etretat partjainál is.

Holt-tenger – Izrael, Ciszjordánia és Jordánia határán

Fotó: Thinkstock

Bár a páratlanul sós tenger még megvan, de riasztó ütemben zsugorodik össze: az elmúlt néhány évben évi több mint egy métert csökkent a víz szintje. Mivel partvidéke a Föld felszínének legalacsonyabb pontja (418 méter), ez azt jelenti, hogy folyamatosan új mélypontokra süllyedünk.

Slim-folyó – Kanada

Fotó: Nat Geo

2017 tavaszán egyik napról a másikra eltűnt a Föld felszínéről egy egész folyó. Oka, hogy a folyót tápláló Kaskawulsh gleccser olyan mértékű olvadásba kezdett, hogy a víz megszokottól eltérő irányba kezdett folyni. A tudósok szerint ez volt a modern időkben az első folyókalózkodás, aminek jelentése, hogy egy vízfolyás a megváltozott földrajzi és időjárási körülmények nyomán átveszi egy másik vízhozamának javát

Salamon-szigetek

Fotó: Thinkstock

Az alacsony fekvésű Csendes-óceáni szigetekből ötöt nyelt el tavaly a felemelkedő tenger. A közeli Nuatambu-sziget lehet a következő: a helyieknek már most költözniük kellett, mert a lakott terület fele elveszett.

Mukurob-szikla – Namíbia

Fotó: Nat Geo

Az afrikai ország egykoron legnépszerűbb és legszokatlanabb természeti látványosságát a szél hordta össze a Namib-sivatagban. 1988-as összeomlása egybeesett a namíbiai függetlenségi háború végével, és széles körben a lezárás szimbólumaként tekintenek rá.

Isten ujja – Spanyolország

Fotó: Nat Geo

150 éven után először söpört végig a Kanári-szigeteken 2005-ben egy trópusi ciklon, ami rögtön el is pusztította a tengerből kiemelkedő, kézre hasonlító szikláját. Thaiföldön több hasonló képződmény is van, és igen népszerűek a sziklamászók körében.

Tenere fája – Niger

Fotó: Wikipedia

A Tenere fája egy magányos akácia volt a nigeri Tenere sivatagban, amelyet a Föld legmagányosabb fájának tartottak az 1973-ban bekövetkezett haláláig, mivel 400 kilométeres körzetén belül nem élt más fa a közelében.

A Tizenkét Apostol – Ausztrália

Fotó: Thinkstock

Az Apostolok a szél és a tengervíz állandó erodáló munkája révén nyerték el formájukat. 2005-ben mind közül a legnagyobb egy család előtt omlott össze, mostanra pedig mindössze hét Apostol maradt meg épen, de azok is évente 2.5 centimétert pusztulnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik