Életmód

A természet valóságshow-ja: stresszes embereket küldtek az erdő közepére Svédországban

Svédország legutóbb azzal került be a világsajtóba, hogy kipróbálták a hatórás munkanapot, most pedig újabb leckét tanulhatunk el tőlünk a munka és a magánélet egyensúlyával kapcsolatban.

A Visit Sweden nevű turisztikai vállalat a Karolinska Intézettel karöltve kutatj, hogy milyen egészségügyi hatásokkal bír a szabadban töltött idő.

A projekt keretében kiválasztottak öt embert, akik a szervezők szerint a világ legstresszesebb munkáit végzik, majd bezárták őket egy üvegházba és megfigyelik a viselkedésüket.

A 72 óra egy kabinban névre hallgató tanulmányra szeptember 7. és 10. között kerül sor megközelítőleg két órányi autóútra Göteborgtól, a Nyugat-Svédországban található Hendriksholm szigetén. A területet hatvan százalékban erdő borítja, a maradék negyvenen pedig szarvasmarhákat legeltetnek.

A svéd nép egyedülálló kapcsolatot ápol a természettel, ami fontos részét képezik a jólétnek. Hogy ezt bebizonyítsuk, létrehoztuk a 72 órás kabint. Szeretnék megismertetni a látogatókkal a svédek és a környezetük között kialakult különleges köteléket, és egyúttal felhívni rá a világ figyelmét, hogy az életérzést bárki megtapasztalhatja a saját bőrén

– nyilatkozott Jennie Skogsborn Missuna, a Visit Sweden vezetője a Condé Nast Travellernek.

Fotó: The 72 Hour Cabin

A kísérletben első körben mindössze öten vehetnek részt:

  • egy brit műsorvezető,
  • egy párizsi taxisofőr,
  • egy New York-i rendezvényszervező,
  • egy müncheni rendőr,
  • és egy londoni újságíró.

Ők azok a szerencsések, akik három napra a természet adta élményekre cserélhetik a nyüzsgő városi életet. Úszhatnak, horgászhatnak, és megcsodálhatják a tájat úgy, hogy okostelefon nem lehet a közelükben.

A résztvevőknek egy speciális karkötőt kell hordaniuk, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy dokumentálják a stressz-szintjükben tapasztalt változásokat.

A korábbi kutatások kimutatták, hogy a természet több pozitív hatással is bír az emberek kedélyére. Várakozásaim szerint az esettanulmány nem okoz majd csalódást

– fogalmazott Walter Osika kutató.

Az eredményeket várhatóan október 10-én közlik majd, de a tudósok remélik, hogy sok turista tapasztalhatja majd meg a jövőben a svédek természetközeli életstílusát.

Napjaink felgyorsult világában mindenkinek szüksége van rá, hogy a természet adta lehetőségeket kihasználva jobb hangulatunk legyen. Svédország elérhető, hatalmas és gyönyörű hely ennek megvalósítására. Komolyan vesszük a természet emberekre gyakorolt hatását, és további kísérleteket tervezünk

– tette hozzá Jennie Skogsborn Missuna.

További érdekességekért, felemelő történetekért és praktikákért látogass el címlapunkra. Sokszínű Vidék – Ahol a jó élet lakik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik