Fedezd fel Szarvast a Holt-Körösről nézve!

Ismerjük meg a várost a másik oldaláról!

Szarvas Békés vármegye nyugati kapuja, Békéscsabától 47 kilométerre, a Hármas-Körös holtágának partján fekszik. Építészeti emlékekben és természeti látnivalókban egyaránt gazdag. Régészeti leletek tanúsága szerint a város környéke már az őskor utolsó évezredétől folyamatosan lakott volt.

Legismertebb látványosságai az Arborétum és a Mini Magyarország makettpark, ha ezeket végigjártuk, megéri pihenni egyet az Arborétumból (illetve a túlpartól is) induló sétahajóval, hogy a vízről is felfedezzük ennek a szép városnak egy másik oldalát is (szó szerint).

A sétahajó a Holt-Körös Kákafoki holtágán halad, közel egy órás útja alatt megnézhetjük a vízről is látható érdekességeket, gazdag élővilágát, miközben a víz nyugodtságát élvezhetjük.

A hajó a a Bolzai víztoronytól indulva az Arborétum mellett úszik, hol a sűrűn növő fákat, hol kisebb tisztásokat mutatva. Ha szerencsénk van, a vízben levő faágakon pihenő teknősöket is láthatunk.

A Holt-Körös partján áll a történelmi Magyarország közepét jelző emlékmű. Az emlékhelyet Mihálfi József gimnáziumi tanár számításai alapján jelölték ki még a múlt század végén. Korábban itt egy szélmalom állt, ezért egy stilizált szélmalmot emeltek a helyére. Az államalapítás 1000. évfordulójára 1,1 kilométeres emlékutat alakítottak itt ki, mely az az Ótemplom mögötti Szent István park közeléből indul és egy székelykapun át felvezet a Holt-Körös töltésére. A gáton 17 stációt hoztak létre, az ide épített emlékművek Magyarország történelmének 17 jelentős állomására emlékeztetnek.

Az olasz eredetű Bolza család házasság révén került Magyarországra még a 18. században. Az idők során elmagyarosodtak, gazdag örökséget hagytak Szarvas városára, ennek egyik leglátványosabb eleme a Bolza-kastély. Mai formáját Bolza Pál elképzelései nyomán nyerte el. A part felőli oldalon a bejárathoz vezető lépcsősoron áll a család olasz eredetére emlékeztető Romulus és Remus, Róma legendabeli alapítóinak szobra, mely a római szobor másolata.

A másik oldal felé pillantva láthatjuk az Ezredéves Emlékművet, melyet 2000. június 17-én avattak fel. A vízből kiemelkedő szobrot Mihály Gábor Munkácsy-díjas, Erdélyből származó szobrászművész készítette. A mű azt a pillanatot jeleníti meg, amikor Mihály és Gábriel arkangyalok meghozzák a Magyar Szent Koronát.

2011-ben hozták létre a várkastély és egy amfiteátrum ötvözetére hajazó Szarvasi Vízi Színházat. Nyaranta esténként teltházas programokkal, előadásokkal várják a nézőket, a színpad hátterét a Holt-Körös és a vízpart adja.

Ezután átkelünk a gyalogos fahíd alatt, melyről vízesésszerűen hullik alá a víz, de csak addig, amíg közvetlenül oda nem érünk a hajóval, ekkor néhány tíz másodpercre vége szakad a vízfolyamnak, majd az áthaladás után újraindul.

A vízpart látnivalóiról a képgaléria az alábbi fotóra kattintva nyílik meg.

Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Morvai Linda
Kapcsolódó
Páratlan ezüst érmékre bukkantak Szarvas határában
Középkori ezüst éremkincs leletre bukkantak Szarvason.