Mozaik

Újabb római-kori kincsre bukkantak Szarvason

Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum
Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum
A negyedik században verhették az érméket.

25 patinás érmével bővült idén a szarvasi római-kori éremlelet – írta a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum.

2021 őszén kezudődött a római-kori érmék története, amikor a múzeum önkéntesei Szarvastól néhány kilométerrre 82 darab szétszántottt pénzérmére bukkantak. A művelés alatt álló területen tovább folytatták a kutatást, és 2022 augusztusában a helyszín ismételt átvizsgálása során a leletegyüttes 132 darabra bővült.

A kutatás idén is folytatódott, és az éremleletet újabb 25 darab érmével sikerült kiegészíteni.

Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum

A csaknem kétezer éves bronzérmék túlnyomó többsége két egykori fivérhez, Valentinianus (364-375) és Valens (364-378) római uralkodókhoz köthető.

Numizmatikai források alapján a szóban forgó pénzeket valamikor 367-375 között verhették így feltételezhető, hogy az éremkincs elrejtése összefüggésbe hozható az intenzív népmozgásokkal.

Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum

Azokban az évszázadokban az egész alföldet nomád törzsek népesítették be, ezért valószínű, hogy az elrejtett értékek tulajdonosa egy tehetősebb szarmata harcos lehetett.

Az eddig felszínre került érmék feldolgozását és publikálását Dr. Juhász Lajos (ELTE BTK Régészettudományi Intézet Ókori Tanszék) és Vida István (Magyar Nemzeti Múzeum Éremtár, Magyar Numizmatikai Társulat) végzi.

Kapcsolódó
Páratlan ezüst érmékre bukkantak Szarvas határában
Középkori ezüst éremkincs leletre bukkantak Szarvason.
Olvasói sztorik