Virágzó vidékünk

Így teleltessük a muskátlikat

pixabay
pixabay

A muskátli nem véletlenül kedvence szinte a legtöbb virágos teraszt, erkélyt, udvart megálmodó és berendező háziasszonynak vagy háziúrnak, hiszen az egyik leghálásabb balkonnövényünkről van szó. Kis odafigyeléssel és gondoskodással májustól októberig ontja a virágait.

A fagyok beállta előtt viszont fel kel készíteni a teleltetésre, hiszen ez a virág nem bírja a nagy hideget.

A Teol cikkében azt írja, hogy a virágot október vége felé vagy november eleje érdemes fagymentes helyiségbe átrakni, am lehet egy nyári konyha, folyosó, pince, előszoba, garázs. A lényeg, hogy a muskátlitövek 4-10 fok között pihenjenek a tél során.

A növény megnyúlt ágait érdemes visszavágni, így könnyebb a tárolás, kevesebb lesz a télen lehullott levél és a növénynek is könnyebbség a kisebb test. Hiába telel a muskátlink, öntöznünk kell, de elég kéthetente megitatni.

Nincs különösebb gond a futómuskátlival sem. Télen mérsékelten meleg helyen (legföljebb 15 fokon) érzi jól magát, és nem kell túl gyakran öntözni. Ládáit érdemes ablak közelében elhelyezni, mert szereti a fényt, és szépen fog ott mutatni. Amennyiben pincében teleltetik át, úgy tavasszal vissza kell vágni a töveket 8-10 centire, majd egy hét múlva 2-3 rügyre. Az új szezonra érdemes átültetni.

A kertbe kiültetett muskátlit sem szabad kint hagyni a földben.

Az elszáradt virágok és levelek, illetve a túlnyúlt ágak eltávolítása után a töveket ki kell ásni gyökerestül a talajból, majd ezeket a téli átmeneti időszakra tegyük ládába. Ebben az esetben nyugodtan lehet zsúfoltan rakni a muskátlit, akár 15 tő is kerülhet egymás mellé a ládába. Nagyon fontos, hogy vágjuk vissza az ágakat, és hogy az összes gyökeret gondosan befedjük földdel.

A felásott és ládába rakott kerti muskátlit hűvös, de fagymentes helyre tegyük, ha éri egy kis fény ezekben a hónapokban, az jót tesz neki. Nagyon ritkán, óvatosan öntözzük. Tavasszal kiültetés előtt érdemes vízbe áztatni és egy kicsit visszavágni az elhalt részeket.

A muskátlikat május elején ismét vissza lehet vinni, ki lehet ültetni nyári-őszi rezidenciájukba.

Kapcsolódó
Így lehet megőrizni a muskátli szépségét hosszú hónapokon át
Egy szép muskátli balkonládába, cserépbe és virágágyásba ültetve igazi nyári hangulatot varázsol.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik