Virágzó vidékünk

Magyarországi világörökségi helyszínek is felkerültek a világ kulturális kincsei közé

Wikipedia.org
Wikipedia.org
Az online térben mindenki számára elérhetővé teszik a látványosságokat, helyszíneket.

Magyarországi világörökségi helyszínek is felkerültek a Google Arts & Culture felületére, ahol a felhasználók új helyeket, látványosságokat és műalkotásokat fedezhetnek fel, valamint közelebbről is megismerhetik a világ legfontosabb történelmi eseményeit – közölte a Google sajtóirodája.

A Google Arts & Culture kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit.

Mostantól az UNESCO világörökségi listáján szereplő magyarországi nevezetességek is megtekinthetők a https://artsandculture.google.com/project/explore-world-heritage internetes oldalon. Felkerült a felületre például a Budapesti Duna-part, a Várnegyed és az Andrássy út. Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben lett világörökségi helyszín, amely 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült, annak építészeti és kulturális látványosságainak köszönhetően.

Felkerült az oldalra Pécs és az ottani ókeresztény sírkamrák. A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamrarendszer is, amely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

Megtalálható az oldalon a több mint ezer évvel ezelőtt alapított Pannonhalmi Főapátság is, amely 1996-ban érdemelte ki a világörökségi címet, valamint Hollókő, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei, és 1987-ben vált a világörökség részévé.

A Google Arts & Culture felületén a felhasználók a magyarországi látványosságok mellett Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és Spanyolország világörökségi helyszíneit is megtekinthetik. (MTI)

Kapcsolódó
Csodás helyszínekkel bővült a világörökségi lista
Az Atlanti-óceán partján álló több mint 400 éves Cordouan világítótorony is a világörökség része lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik