Virágzó vidékünk

Szemet gyönyörködtető a sóballák színváltása

Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd
Ebben a különösen szép természeti kompozícióban a sziki tavak teljes növénytársulása szerepet játszik.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban többek között a kardoskúti Fehér-tó kiszáradt medrében figyelhetjük meg a sziki növénytársulások változatos, szemet gyönyörködtető őszi színvilágát.

A nemzeti park azt írta weboldalán, hogy a tó egyik jellegzetes növénye a magyar sóballa, amely a szikes tavak endemikus faja, azaz kizárólag a szikes medrekben fordul elő. A Fehér-tónál egy igen jelentős állománya van. Az, hogy milyen formákban és szélességben uralkodik el a meder területén, elsősorban az időjárástól függ.  Tavaly például a szokásosnál korábban kiszáradt a tó, ezért a sóballa már júliusban nagyobb területet foglalt el, a meder több mint felét beborította. Idén június közepéig még volt víz a tóban, így csak a partszéli mézpázsitos és zsiókás társulások mentén alakultak ki keskenyebb sóballás területek.

A szikhátak, szikerek és a medrek térszintkülönbségein különböző növénytársulások alakulnak ki, amelyek eltérő színváltozatokat mutatnak. A sóballa nyáron zölden hajt ki, majd ősszel vörös színűre vált, amikor pedig kiszárad, akkor fekete lesz. Mellette a mézpázsitos területen a sárgás árnyalat a jellemző.

Körös-Maros Nemzeti Park/Palcsek István Szilárd

Október második feléig a sóballák vörös színe uralta a tájat, most azonban már kezdenek elhalni a növények, ezért fekete színre váltanak. Ezek a száradó növények nagyon jól mutatják az uralkodó szélirányt, ugyanis a szél felőli oldaluk felhajlik, tövük kifordul, a többi részük pedig elterül abba az irányba, amerre a szél fújja. Mivel a Fehér-tónál most az erős dél-nyugati szelek jellemzőek, így a feketedő, száradó sóballák észak-keleti irányba elhajolva fekszenek a földön.

Ebben az időszakban még egy különös jelenség megfigyelhető a kardoskúti Fehér-tavon. Látványos, ahogyan a sziki ballagófüvet ördögszekér módjára forgatja az őszi szél. Az elszáradt növény ilyenkor leválik a gyökérről, s mivel kerekded formájú, ezért a szél könnyen görgeti. Közben a magok kiszóródnak, s így a növény terjeszkedése is biztosított.

Kapcsolódó
Ballagófű gömbök rekedtek a kardoskúti tómederben
A sziki ballagófű szaporodási stratégiája egészen furcsa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik