Virágzó vidékünk

Véget ért a legeltetés, behajtják a szürkemarhákat a pusztákról

Körös-Maros Nemzeti Park/Pap János
Körös-Maros Nemzeti Park/Pap János
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében élő szürkemarhákat beterelik a pusztáról, mivel véget ért a legeltetési szezon és az állattartó telepeken megkezdődik a teleltetés.

A nemzeti park azt írta weboldalán, hogy a tavalyi aszályos esztendő után az idei év kicsit több csapadékot hozott ugyan, de a nyár végi, őszi esők elmaradása miatt a legelők őszi megújulása sajnos nem mindenütt következett be. Ráadásul a mezei pocok állomány is jelentősen felduzzadt, s ezek a rágcsálók jócskán fogyasztják a füvet, nagy károkat okoznak.

A legelők tehát már nem mindenütt nyújtanak elegendő táplálékot a szürkemarháknak, ezért az utóbbi hetekben kiegészítő élelemre is szükség volt.

Október végéhez közeledve megkezdték a behajtást, illetve a nemzeti park különböző részterületeire tavasszal kiszállított szürkemarhák visszaszállítását az állattartótelepekre.

Montág-pusztai Állattartótelep magyar szürke szarvasmarha állománya eléri a 650 egyedet. A belőlük kialakított gulyák a Kopáncsi-pusztán, a Montág-pusztán és a Maros-ártérben legeltek.

A dévaványai telepen idén is csaknem 1200 szürkemarha és 250 bivaly telel majd. A legeltetési szezon jól indult, a tavaszi esőknek köszönhetően szépek voltak a gyepek, így nemcsak a nyári, hanem a téli takarmány (széna) és az alomszalma is biztosított az állatok számára.  Dévaványáról a Körös-ártérbe, a Kígyósi-pusztára és a Kis-Sárrétre is szállítottak állatokat, így ők az ottani gyepek természetvédelmi kezeléséről gondoskodtak. A szürkemarhák egy része már túl van az őszi, kötelező állatorvosi kezeléseken és bekerült az istállókba, de Biharugráról és a Körös-ártérből csak november első felében szállítjuk vissza a gulyákat.

A szürkemarhák legeltetésének egyik fő helyszíne a Kígyósi-puszta, ahol idén csaknem ötszáz magyar szürke szarvasmarha gondoskodott mintegy 780 hektárnyi terület természetvédelmi kezeléséről. A növendék üszők, tinók és borjak három gulyában legeltek.

A Kis-Sárréten szintén jelentős területen, 535 hektáron, csaknem 300 magyar szürke szarvasmarha töltötte a legeltetési szezont. Ők várhatóan november közepén kerülnek vissza a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai állattartótelepére.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik