Virágzó vidékünk

Falinaptáron mutatja meg csodás arcát a Balaton-felvidék

varga norbert
varga norbert
Varga Norbert a magyar tenger környékén készített felvételeivel évek óta kényezteti a Balaton-felvidék szerelmeseit.

Varga Norbert tenyerén hordja a Balaton-felvidéket, a magyar tenger környékén készített felvételeivel évek óta kényezteti követőt Facebook oldalán, és megtette ezt több alkalommal a Sokszínű vidék olvasóival is.

A Káli-medencében élő fiatalember többek között megmutatta olvasóinknak a Balaton-felvidék két zúzmarába öltözött gyöngyszemét, drónvideóiban a Káli-medence mesebeli hajnali ébredését és az őszi színekbe öltözött Balaton környéki hegyeket is.

Varga Norbert most igazán kreatív ötlettel állt elő, mi több meg is valósította elképzelését. Bámulatos fotókkal készített 2024-es falinaptárt a Balaton-felvidék néhány csodájáról. A felvételek középpontjában a Badacsony áll, de megvillan Szigliget, a Csobánc és Gulács is.

A fotós eddig csak képeivel ismertette meg a nyilvánosságot, a Sokszínű vidék megkeresésére azonban személyesen is bemutatkozott.

“Feleségemmel Nikivel és 9 hónapos kislányunkkal, Tíriával a Káli-medencében élünk. Ha az időjárás engedi a lehető legtöbb szabadidőnk a természetben töltjük. Mi itt töltődünk fel itt vagyunk otthon.

2007 óta hivatásos tűzoltóként dolgozom. 2013-ban sikeres államvizsgát tettem a Nemzeti Közszolgálat Egyetemen, védelmi igazgatás szakon, így felsőfokú tűzoltó szakirányú végzettséget szereztem.

2010-ben vettem egy kompakt Canon fényképezőgépet. Folyamatosan megörökítettem mindent amerre motoroztam. Semmi utómunka, semmi szerkesztés. Csak próbáltam a megfelelő beállítással a maximumot kihozni a képekből. A visszajelzések alapján arra az elhatározásra jutottam, hogy érdemes lenne egy komolyabb gépet beszerezni.

2013-ban megvettem a Canon EOS 60D típusú tükörreflexes gépem. Első nekifutásnak csalódás volt. Nem tudtam azt visszaadni, amit én akkor és ott láttam. Nekiálltam olvasni a témában, fejlődni csak így tudtam. A fotóimat napi szinten sok ember követte, és követi a mai napig.

Az igazi áttörés 2016-ban jött, amikor az elsők között kezdtem “a vonuló madarak szemével”, egy kamera hordozó drón segítségével megmutatni a Balaton- felvidéket. Azóta már a sokadik eszközt használom, próbálom mindig a technikai újításokat követni.

A Badacsony és a Balaton nekem „örök szerelem.” Amikor még nem fényképeztem akkor is szívesen üldögéltem a parton. Fogalmazhatnék úgy is, hogy a Balaton minden nap más arcát mutatja. Ezt én szívesen megosztom mindenkivel. Sokan csak elsétálnak ezek a csodák mellett. Én azon szerencsések közé tartozom, hogy már észreveszem, amit avatatlan szem nem. Erre jó rohanó világunkban az internet, ahol lehetőség van ezeknek a pillanatoknak a publikálására. Így az a pillanat, ami akkor és ott csak az enyém volt egy gombnyomásra mindenkié lehet.

A Balaton és a Badacsony mellett nagyon foglalkoztatnak a ritka időjárási jelenségek. Villámfotók, a zivatarok előtt érkező peremfelhők, szupercellává fejlődő zivatargócok. Ezeket csak pontos odafigyeléssel lehet elcsípni. Tisztában kell lenni a vonulásuk irányával, ki kell választani a megfelelő helyet, időt a fotózáshoz.”

Képgalériánkban Varga Norbert Balaton-felvidéki 2024-es falinaptárának képeiben gyönyörködhetünk.

Galéria

A fotós további gyönyörű felvételei IDE KATTINTVA tekinthetők meg.

Kapcsolódó
Vadvirágos májusi csoda a Káli-medencében
Pipacs, kamilla, búzavirág lengedezik a meleg májusi szélben Köveskál és a Hegyestű között.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik