Virágzó vidékünk

Jövőre újra leereszthetik a Balatont

mti/varga györgy
mti/varga györgy
A vízszint csökkentését időben kell megkezdeni, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést a mélyebben fekvő területeken.

A szeptemberi melegben 97 centin mérték a Balaton vízszintjét, mely az utóbbi hetek csapadékos időjárásának köszönhetően novemberre jelentősen megemelkedett.

A rendelkezésre álló adatok alapján a magyar tenger vízszintje október 22. óta folyamatosan emelkedik. A tó átlagos vízszintje november 8-án már 100 centis volt, november 16-án pedig elérte a 102 centit. Ebben a hónapban ez ritkának számít, tavaly például 69 centi volt a legalacsonyabb őszi vízállás.

A Balaton téli üzemi vízszint-maximuma 110 centiméter, írja a hirbalaton.hu.

Az időjárás előrejelzést figyelembe véve fel kell készülni arra, hogy nagy valószínűséggel jövő év elején szinten tartó vízeresztésre kerül sor

– jelentette be a napokban Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a Balatoni Szövetség közgyűlésén.

Ilyen vízeresztésre idén nyáron is sor került. Miután a Balaton átlag vízállása meghaladta a 120 cm-es szabályozási szintet, egyes déli parti települések védelme érdekében szükségessé vált a többlet vízkészlet óvatos leeresztése. Ennek megfelelően a Sió-zsilipet június 13-án nyitották meg.

A vízszint csökkentését időben kell megkezdeni, hogy az esetleg érkező szélsőségesen nagy csapadék ne okozzon kiöntést a mélyebben fekvő területeken.

Kapcsolódó
Megbillentette a szombati szélvihar a Balatont
Keszthely és Balatonmáriafürdő között február 4-én délben 41 centit lengett ki a vízszint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik