Virágzó vidékünk

Rekord méretű a szatmári tölgyfa-matuzsálem

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság /Habarics Béla
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság /Habarics Béla
Közel 7 méter a törzskerülete a tekintélyt parancsoló fának.

A Bereg-Szatmári-sík egyik legidősebb és legnagyobb tölgyéről készítettek megkapó felvételeket – írta a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Régen a Beregi-sík fával sűrűn benőtt terület volt, hatalmas kiterjedésű, összefüggő erdők uralták a vidéket. Mára a megmaradt kisebb-nagyobb erdőfoltokra jellemző, hogy a gyertyános-tölgyes és a keményfás ligeterdők keverednek bennük.

A lombkoronaszintet alkotó fafajok a kocsányos tölgy (Quercus robur), a magyar kőris (Fraxinus angustifolia subsp. pannonica), és gyakori a mezei juhar (Acer campestre). A beregi kocsányos tölgyek közül néhány példány életkora meghaladja a 100 évet is.

Galéria
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság /Habarics Béla

A Habarics Béla természetvédelmi őr fotóin szereplő tekintélyes méretű famatuzsálem törzskerülete meghaladja a 640 centimétert. Az óriás tölgyfa ezzel Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegye 3. legnagyobb kocsányos tölgye.

A Tarpa külterületéhez tartozó, több mint 250 hektár kiterjedésű Kőris-erdő őszi lombszíneződése már magában is különleges látvány. Az erdő különlegességét tovább fokozza, hogy itt él a Bereg-Szatmári-sík egyik legidősebb és legnagyobb tölgye.

Kapcsolódó
500 famatuzsálem a zalai táj kincse
A fafaj összetételükre jellemző a kocsányos tölgy, cser és vadkörte alkotta elegy.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik