Virágzó vidékünk

Elöntött egy szentendrei aluljárót a Bükkös-patak

Harmath Beáta
Harmath Beáta
Nagyobb esőzések, hóolvadás idején ez előfordul, most az utóbbi eset történt, melyről egy látványos videó is készült.

A Bükkös-patak Visegrádi-hegységben, Komárom-Esztergom vármegye területén ered, mintegy 450 méteres tengerszint feletti magasságban, és Szentendrét is átszeli. Igazi látványossága, kedvelt kirándulóhelye a városnak mind a ligetes, kertvárosi része, mind pedig a kikövezett belvárosi szakasza és a torkolata a Szentendrei-Dunánál.

A patak minden évben kilép medréből, a házakat nem veszélyezteti, de látványos jelenség, ahogy elönti a 11-es út alatti aluljárót.

Harmath Beáta

A Bükkös-patak élővilága is nagyon népes és érdekessége, hogy városi környezetben tudjuk megfigyelni a vízfolyás  leggyakoribb halfaját a domolykót, viszont ebben a vízben is megtalálható hazánk egyik legjelentősebb, fokozottan védett faja, a kárpáti márna (régebben Petényi-márna). Egy másik védett hal, a nyúldomolykó is gyakori errefelé, ahogy a paduc, a fürge cselle vagy a fenékjáró küllő és a kövicsík.

De a Bükkös-patak mentén gyakran vadászik jégmadár és a torkolat környékén fotóztak már le hatalmas, vadászó siklót is.

Itt pedig a videó a megáradt patakról:

Kapcsolódó
Sok védett hal él a városi patakokban is
Halkutatók friss felmérése bizonyítja ismét, hogy a települések belvárosait átszelő patakok is tele vannak fokozottan védett és védett halakkal.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik