Virágzó vidékünk

509 kilométeres lovas útvonalat alakítottak ki Közép-Magyarországon

Unsplash
Unsplash
A „budapesti lovas körgyűrű” - ahogy a teljes ország - szabadon lovagolható.

Lóháton bejárható útvonalhálózat létesült a Közép-Magyarországi Régióban 509 kilométer hosszan, 17 lovasturisztikai megállóponttal, 799 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, VEKOP-4.1.1 Aktív lovasturisztikai hálózat létrehozása Közép-Magyarország régió területén elnevezésű projekt verőcei zárórendezvényén Lóska János, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Egyesület elnöke felidézte, hogy az 1960-as évektől a ’80-as évek közepéig Magyarország Európában vezető szerepet töltött be a lovas túrázásban.

A rendszerváltás után megteremtődött a lehetőség, hogy számtalan lovas túraútvonal jöjjön létre, de a magyarok sem megfizetni nem tudták, sem lovagolni nem tudtak, ezért el kellett gondolkodni azon, miképp fejleszthető ez az ágazat. A Kincsem – Nemzeti Lovas Program lovasturisztikai fejezete arról szól, hogy meg kell teremteni a magyarországi lovasturisztikai modellt. Létrejön egy olyan hálózat, amelyben a lovasturisták önállóan vagy lovas túravezetővel követhetik végig az utat GPS-es kijelöléssel, a megállópontokon meg tudnak állni, el tudják helyezni a lovakat – fejtette ki az elnök.

Az 509 kilométeres közép-magyarországi lovasútvonal – “budapesti lovas körgyűrű” – az 1800 kilométernyi észak-magyarországi és észak-alföldi lovasútvonal hálózatához kapcsolódik. A lovasokat támogatórendszerek segítik, a lovasturisztikai megállópontok alkalmasak a túrázók és lovaik fogadására, kiszolgálására, és más turisztikai szolgáltatások is rendelkezésre állnak, így étkezés, szállás, kulturális és egyedi programok – hívta fel a figyelmet.      

Az MLTE elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország szabadon lovagolható, károkozás nélkül bármely erdei úton lehet lovagolni, ahol nem tilos.

Ezt Nyugat-Európában nem lehet elmondani

– jegyezte meg. (MTI)

Kapcsolódó
Nomád táborhely épült a halálra gázolt magyar vándor emlékére az Őrségben
"Ha egyszer én leszek a király, elrendelem, hogy minden falu végén legyen állatokkal utazóknak pihenőhely."
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik