Virágzó vidékünk

Fadoktorok gyógyították az év fáját Szekszárdon

2023-ban a Szekszárdi Remete Berkenye nyerte az Év Fája címet. Az elismeréssel egy speciális „fadoktori” kezelés is járt, melyet már meg is kapott a famatuzsálem.

A 2010 óta minden évben megszervezett versennyel az Ökotárs Alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében. A vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése.

A Szekszárdi Remete Berkenye a napokban esett át Börzsei Bence faápoló csapatának kezelésén – számolt be Szollár Zoltán, a Szekszárdi “Fősővárosi” Kör elnöke, helyi képviselő, a Év Fája díjra jelölés ötletgazdája.

Így foglalta össze a munkálatat Szollár Zoltán:

– Megérkezésük és beöltözésük után drónnal felmérték a terepet, a környezetet és főleg a fát,

– Dobó „dióval” feldobták a fonott mászó és biztosító köteleiket,

– Volt, hogy az ipari alpinisták hárman egyszerre dolgoztak a fán és két biztosító ember irányította őket,

– Elszáradt – elkorhadt ágakat levágták, mini egykezes akkus fűrészükkel, mindezt csüngés közben,

Odvakat kitisztították, hatalmas darázsfészkeket és lepényeket távolítottak el a fánk testéből,

– Sebeket kimosták, sterilizálták,

– Egy repedt ágat bilincseltek meg és mentettek meg, mert inkább nézzük ezt a bilincset, mint hogy szép formájából veszítsen a fa.

A hajdan nagyon népszerű házi berkenye (Sorbus domestica) ma már ritkasága miatt természetvédelmi oltalom alatt áll. Akár 300-400 évig is él. Roppant kemény a fája, vízimalmok faszögei, puskatusok és prések orsói készültek belőle. Gyümölcse apró körtére, vadalmára emlékeztet, ízletes, de csak szottyósan (túlérettre puhulva) fogyasztható, amikor már 30-40 százaléknyi a cukortartalma. Pálinkája ínyencség, egykor aranyárban mérték, a királyok főzetének nevezték. Mára kiszorították a nemes almák és körték, amiket – a berkenyével ellentétben – tárolni lehet télire.

Legfontosabb, hogy mi ezt a közkincset, mint egy hagyományt, tovább tudjuk adni a következő nemzedékeknek. Így talán, még több eséllyel láthatják majd Unokáink, Dédunokáink is ezt a szerethető vén – magányos Remetét, a Szekszárdi Remete Berkenyét!

– írja az ötletgazda.

Kapcsolódó
Szekszárdi berkenye lett a 2023-as Év Fája
A Hős Fa címet idén a Győrszentiváni tölgyes kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az újtikosi „Százéves” fűzfa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik