Virágzó vidékünk

Tizenhat pár kuvik költött a szalakóta odúkban

Körös-Maros Nemzeti Park/Őze Péter
Körös-Maros Nemzeti Park/Őze Péter

A kuvik elsősorban a nyíltabb, mozaikos területeket, kaszálókat, fás legelőket, valamint az állattartótelepekhez és tanyákhoz közeli területeket kedveli. Megtelepszik a falvakban, mezővárosok szélén. A zárt erdőségeket elkerüli.

Cserebökény a Körös-Maros Nemzeti Park területén fekszik, ahol az utóbbi évtizedekben folyamatosan eltűntek a kuvik hagyományos költőhelyei, a tanyás ingatlanok és a régi állattartótelepek – írta meg cikkében a nemzeti park. Az újonnan épült ingatlanok sok esetben teljesen zártak. A szakemberek megfigyelték, hogy a lakott területek közelében kihelyezett szalakóta odúkban szinte mindig költ egy pár kuvik is. Cserebökény térségében az idén 16 pár kuvik költött sikeresen. Egy-egy alkalmas odúba évente visszatérnek és költenek a kuvikok.

A kuvik egyébként évente egyszer költ, jellemzően tanyákon, állattartótelepeken, istállók, juhhodályok padlásain vagy alkalmas üregekben, odúkban. A költés sikertelensége esetén pótköltések is előfordulnak. A kuvik fészket nem épít, 3-5 tojását április végén, május elején közvetlenül az aljzatra rakja. A hím nem ül a tojásokon, táplálékot hord a tojónak. Kezdetben mindig a tojó osztja szét az élelmet a fiókák között, később mind a két szülő részt vesz az etetésükben.

A fiókák négyhetes korukban repülnek ki, de a szülők ezt követően is gondozzák őket. Táplálékuk elsősorban kisemlősökből és gerinctelenekből áll, de néha madarakat, kétéltűeket, hüllőket, halakat is zsákmányolnak. Mezei pocok gradációs években főként ezeket a rágcsálókat fogyasztják.

Kapcsolódó
Elég érdekes szituációból mentettek ki egy kis kuvikot
Ő is meglepődött a fotó alapján.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik