Virágzó vidékünk

Tatai “lebegő” platán lehet 2023-ban az év fája Európában

facebook/az év fája
facebook/az év fája
Megkezdődött a szavazás, 16 ország 16 fája versenyez egymással.

Február 1-én kezdődött és a hónap végéig tart a közönségszavazás az Európai Év Fája vetélkedő 2023-as fordulójában.

Az eredményt bárki befolyásolhatja a szavazatával.  Nem a legöregebb, vagy legnagyobb fát keresik, hanem azt, amelyiknek izgalmas története van, fontos szerepet játszik a közösség életében.

Az Európai Év Fája verseny immár tizenhárom éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére. IDE KATTINTVA a hónap végéig voksolhat bárki kedvenceire, érvényesen szavazni két fa bejelölésével lehet.

A magyar jelölt a tatai “lebegő” platánfa

Hazánkat az idei évben egy tatai platánfa képviseli, amely tavaly a magyarországi versenyben megszerezte az Év Fája címet.

 

A hazai nyertes fa 230-250 éves. Valószínűleg már nem sokkal ültetése után megdőlt, és a földfelszínnel párhuzamosan növekedett. Kialakításakor ugyanis a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon.

 

Szerencsére a platánokra jellemzően remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további statikai támasztó gyökereket növesztett.

 

A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája, közkedvelt esküvői és szerelmes fotó készítő helyszín, de a Bikini zenekar egyik nagylemezének zenekari fotója is ezen a fán ülve készült. Egyfajta hidat képez a Cseke-tó vízfelszíne felett, a bátrabbakat egészen közel vezeti a víztükörhöz. Mások szerint, egyszerűen csak a világ leghiúbb fájával van dolgunk, aki egész évben saját tükörképét csodálja a víz tükrében.

Tények és adatok:

  • idén 13. alkalommal rendezik meg a vetélkedőt;
  • 16 ország 16 fája versenyez egymással;
  • ezidáig összesen 4 alkalommal nyerte el magyar fa az Európai Év Fája címet;
  • évente összesen több mint 300 000 szavazat érkezik a fákra.

A nemzetközi versenyt a Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, a magyar fordulót pedig a hat közép-európai alapítványt tömörítő EPA magyar tagja, az Ökotárs Alapítvány.

A mozgalomban évente több százezren vesznek részt, a versengő országok száma a kezdetek óta 5-ről 16-ra emelkedett, de folyamatosan várják a további csatlakozó is országokat Európából.

Kapcsolódó
Ezeréves spanyol magyaltölgy az év fája Európában
A Magyarországot képviselő mélykúti júdásfa nyolcadik lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik