Mozaik

Ezeréves spanyol magyaltölgy az év fája Európában

treeoftheyear.org
treeoftheyear.org
A Magyarországot képviselő mélykúti júdásfa nyolcadik lett.

13 ország fái versenyeztek egymással idén az Európai Év Fája címért, összesen több mint 600 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazáson. A Magyarországot képviselő mélykúti júdásfa a 8.helyet szerezte meg, írta közleményében az Ökotárs Alapítvány.

Kapcsolódó
Az elárasztott falu őre lett az Európai Év Fája 2020-ban
A fenyőfa lenyűgöző bizonyítéka annak is, hogyan képes ellenállni a természet az éghajlatváltozásnak és az emberi tevékenység hatásainak.

Spanyolország fája, a lecinai ezeréves magyaltölgy nyerte el az Európai Év Fája címet 2021-ben: 104 264 rekordszámú szavazatot zsebelt be a versenyen, a riválisait messze lekörözve.

Az ezüstérem Olaszországba került, a harmadik helyezett pedig az Ősi platán lett Oroszországból. Az idei versenyen összesen 604 544 szavazatot gyűjtöttek a jelölt fák. A koronavírus-járvány következtében, az eredmények bejelentése idén is online történt.

Magyarországot a mélykúti júdásfa képviselte, amely 2020, októberében 5091 szavazattal lett a hazai Év Fája cím birtokosa. Az európai versenyen 31 867 szavazattal a 8.helyet szerezte meg.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet kulturális és természeti értékeinkre. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan egyedeket lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élők, a helyi közösség számára: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A magyarországi vetélkedő az európai eredemény hirdetés után indul: 2021-ben is március 22-től, az Erdők nemzetközi napjától egészen május 10-ig, a Madarak és fák napjáig jelölheti kedvenc fáját (vagy fáit) bárki – magánszemélyek, iskolák, civil szervezetek, önkormányzatok – fényképpel és a fához fűződő történet leírásával.

Az Ökotárs Alapítványszakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe, melyekre a közönség szavazhat az ősz elején esedékes nyilvános versenyben. Minden egyes jelölt fának van esélye idén a cím elnyerésére.

Kapcsolódó
A Föld egyik legtöbbre becsült fája: a libanoni cédrus titka
A cédrusfa nem egyszerűen csak egy a világ mintegy 30000 fafaja közül. Maga a történelem, a fagazdaság történelme.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik