Virágzó vidékünk

„Lebegő” platán lett 2022-ben az év fája

facebook/év fája
facebook/év fája
12 fára lehetett szavazni.

Az Ökotárs Alapítvány idén is meghirdette az Év Fája versenyt, mellyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

Idén 12 fa jutott a döntőbe, melyekre online szavazás útján július 1-től október 1-ig lehetett szavazni. Az Ökotárs Alapítvány október 27-én tette közzé a végeredményt, mely szerint 2022-ben az év fája egy matuzsálem, a Platán “híd” a tatai Angolkertben a Cseke-tó felett platánfa lett.

A győztes fa

A fa egyidős a Bőhm Ferenc által, az Esterházy család megrendelésére tervezett és épített tájkerttel, körülbelül 230-250 éves. Valószínűleg nem sokkal ültetése után megdőlt, így a földfelszínnel párhuzamosan növekedett.

 

Kialakításakor a Cseke-tó partja nem volt kikövezve a jelenleg ismert módon, így a közvetlenül a tó partjára ültetett platánsor több példánya is megdőlt a laza szerkezetű, vizes talajon, de egyik sem feküdt fel a partfalra ilyen csodával határos módon.

 

Szerencsére a platánokra jellemzően remekül alkalmazkodott a helyzethez és törzséből további statikai támasztó gyökereket növesztett. A tatai Angolkert egyik legjellegzetesebb fája, közkedvelt esküvői és szerelmes fotó készítő helyszín a “lebegő” platánfa.

A Hős fa címet idén a Lengyeli legelő fái kapták.

Kapcsolódó
Ezeréves spanyol magyaltölgy az év fája Európában
A Magyarországot képviselő mélykúti júdásfa nyolcadik lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik