Virágzó vidékünk

Értékes fejfákra bukkantak a dörgicsei temetőmentők

Laczkó Dezső Múzeum
Laczkó Dezső Múzeum
Dörgicse lakói szívükön viselik az ősök sorsát.

Szakember vezetésével önkéntesek kezdtek nagytakarításba a dörgicsei ótemetőben – írta a Laczkó Dezső Múzeum.

Több mint 100 éve nem temetkeztek a dörgicsei ótemetőbe, a sírhelyeket hatalmas bozót nőtte be, a kidőlt fák miatt nehézkessé vált a megközelítésük. A helyi lakosok Fogadd örökbe a múltat címmel közösségi összefogással próbálják megmenteni az ótemetőt.

A dörgicsei önkormányzat a Laczkó Dezső Múzeum szakmai támogatásával megkezdte a helyszín rehabilitációját pályázati forrásból.

Laczkó Dezső Múzeum

Törő Balázs néprajzkutató muzeológus vezetésével az önkéntesek igyekeztek megtisztítani a sírjeleket az erdőben. Szép számú önkéntes csatlakozott a munkához,  szinte az összes síremléket sikerült kiszabadítani a bozót fogságából.

A program végén csatárláncba állva fésülték át a területet, avar alatt rejtőző fából készült sírjelek után kutatva. Kitartásuk meghozta a gyümölcsét, számos régi fejfát találtak a helyszínen.

Kis számban ugyan, de eredeti helyükön lévő fa sírjeleket is találtak. Koordinátáik rögzítése után e sírjelek kiemelésre, megmentésre kerülnek.

Laczkó Dezső Múzeum

A valamikori Alsódörgicséhez tartozó régi temető, mint a temetők általában remek fogódzót nyújtanak számunkra, hogy a múlttal szorosabbra fűzzük kapcsolatunkat. A megmaradt sírjeleken olvasható nevek által ráadásul ez a fajta kapcsolódás a helyiek számára könnyebb is, hiszen máig itt élt családok ősei, a ma Dörgicséjének régi nagy megalapozói, előttünk járt hús-vér emberek, „távoli ismerősök” ismerősen hangzó nevei közt járhatunk

– mesélte a kutató a Sokszínű vidéknek.

A vállalkozás fontos eleme, hogy nem csak a terület egyszeri rendbetételében gondolkodik, hanem azt hosszú távon fenntarthatónak tervezi, így olyan sírkert lehet, amely közösségi
összefogás révén újra a helyi emlékezet része, valamint remek kirándulóhely lesz.

Törő Balázs

A nyár végéig tartó munkálatok során madárbaráttá varázsolják a területet, külön figyelmet szentelnek majd az őshonos gyümölcsfáknak, a restaurátorok elvégzik a megsérült sírkövek javítását, valamint a temető történetét is igyekeznek alaposan feltérképezni.

Azt szeretnénk, hogy minden megmaradt sírnak legyen egy gazdája. Legyen egy család, egy utcaközösség, egy civil szervezet, egyház, egy Dörgicsét kedvelő baráti társaság, vagy épp a helyi focisták, akik örökbe fogadva egy valaha itt élt dörgicsei sírjelét úgy gondoznák azt, mintha a sajátjuk volna, hiszen a sajátjuk is – közös múltunk kis szelete

– fogalmazott Törő Balázs.

Kapcsolódó
Fantasztikus régészeti leletekre bukkantak Jászszentlászlónál
A bronzkori tárgyak a szennyvíztisztító telep bővítésénél kerültek elő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik