Engedéllyel vertek le fecskefészkeket a kenderesi benzinkúton

A műveletre a töltőállomás értékesítése és arculatváltása miatt adott természetvédelmi engedélyt a hatóság.

A madárbarátok döbbenettel nézték azt a február 6-án készült néhány felvételt, amelyeket a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kenderesen, egy benzinkúton készítettek fecskefészkek leverése közben.

Tóth Tamás, a “Mentsük meg a fecskéket!” Facebook csoport adminisztrátora – a tényeket kiderítendő – azonnal levelet írt a töltőállomást működtető MOL-nak, illetve a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálynak, arról érdeklődve, mi indokolta a fecskefészkek leverését.

A Kenderes, Petőfi u. 73/a szám alatti MOL töltőállomás értékesítése és ebből kifolyólag az arculatváltás miatt az épületen lévő arculati elemek bontásához kérelmet nyújtottunk be a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályához. Az említett elemek bontásához és az azon lévő fészkek eltávolításához szükséges természetvédelmi engedélyeket megkaptuk az említett illetékes kormányhivataltól. A munkálatok az ablakokban lévő fészkeket nem érintették

– írta válaszában a MOL, hozzáfűzve, hogy a “bontás” kapcsán folyamatosan egyeztettek a töltőállomást a közeljövőben átvevő vállalattal is.

facebook/mentsük meg a fecskéket
facebook/mentsük meg a fecskéket

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály sem késlekedett a válasszal, kiemelve, hogy a védett állatfajok védelmére, tartására, hasznosítására és bemutatására vonatkozó részletes szabályokról szóló 348/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 5. § (2) bekezdése értelmében a védelemben részesülő állatfaj egyede által lakó-, élő-, költő-, búvó- vagy pihenőhelyként használt épületrészen külső felújítás vagy karbantartás a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető.

Hatóságunk a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. kérelme és a vonatkozó jogszabály alapján a Kenderes, Petőfi u. 73/a szám alatti MOL töltőállomás értékesítése miatt az épületen lévő arculati elemek bontására természetvédelmi engedélyt adott

– fogalmaztak.

A tevékenység folytatásához többek között az alábbi kötelezettségeket állapították meg:

Az új tulajdonos nyilatkozata szerint az új arculati elemeken lesz olyan derékszög rész, ahol az új fészkek megtapadnak, ezért műfészkek elhelyezésére vonatkozó előírásokat nem tett a hatóság.

A fecskebarátok ugyanakkor megjegyzik: a madarak megérdemelnék, hogy ne egy csupasz fal várja őket, mikor hazatérnek és keresik a fészküket Hozzátették: a fészkek műfészekkel való pótlása maximum 40-50 ezer forintba került volna.

Fecskevédelem

Az elmúlt két évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a hazai fecskeállomány, azaz mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól.

 

A rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek, ezért is aggasztó a települési fecskeállomány ezredfordulót követő megfeleződése.

 

Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) számításai szerint Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat, ami azt jelenti, hogy legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad évről évre a környezetben.

 

Az állománycsökkenés megállítását, megfordítását a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint az ezek mellé még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint ürülékpotyogást megszüntető “fecskepelenkák” felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával segíthetik az emberek.

Kapcsolódó
Fecskefészkeket vertek le Szegeden
A fészkek engedély nélküli eltávolításáért súlyos pénzbírság is kiszabható.