Kertünk-Portánk

Fecskefészkeket vertek le Szegeden

MTI/EPA/Katia Hrisztodulu
MTI/EPA/Katia Hrisztodulu
A fészkek engedély nélküli eltávolításáért súlyos pénzbírság is kiszabható.

Ősszel festették ki a kapualjat és verték le a fészkeket a szegedi Boldogasszony sugárút 19. század elején épült házánál, írta a Délmagyar.

Kapcsolódó
200 fecske érkezett egy varsányi portára
Évről évre egyre több madár érkezik Bárányék házához.

A lapnak nyilatkozó olvasó értesítette a me­­gyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályát, mert csak a hivatal engedélyével, az általuk megfogalmazott feltételek betartása mellett lehet hozzányúlni az épületmunkák, felújítások során a fecskefészkekhez.

Nyolc fecskefészket semmisítettek meg, hosszú évek óta használták ezeket a fecskepárok. Ottjártunkkor is ki-beszálltak a kapualjba, keresték egykori otthonaikat, amelyek alatt fecskepelenka védett az ürülékhullástól. Némelyik fé­­szek nyomát még látni is lehetett a festés ellenére

– tudósított a portál.

A nemrégiben hazatért fecskék újra építkezni kezdtek volna, de madárriasztó került a kapualj nyitott oldalára. Hiába távolították el azt a madárbarátok, helyébe felszereltek egy másikat, ez még ragad is. Az egyik fecskék által preferált helyet a tető alatt hungarocellel igyekeztek eltömni. A cél tehát nyilvánvalóan az, hogy a fecskék ne tekintsék otthonuknak többé ezt a kapualjat.

A fecskék tartós fészkei, amelyeket a párok akár évtizedeken át is használhatnak, egész évben védettek. A tavaszi-kora nyári költési időszakon kívül is  engedélyköteles a fészkek eltávolítása, melyre országszerte a területileg illetékes kormányhivatal adhat ki engedélyt.

A szegedi eset bejelentése után a Csongrád-Csanád Me­­gyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának munkatársai megtekintették a helyszínt, vizsgálódnak és várhatóan ismeretlen tettes ellen eljárást kezdeményeznek.

Kapcsolódó
20 éve visszajárnak a fecskék egy kisalföldi falu istállójába
Jelenleg 11 füsti fecske fészek van, egy újabb pedig épül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik