Virágzó vidékünk

Fecskefészkeket vert le egy szálloda a Velencei-tónál

Engedélyt kaptak a fészkek eltávolítására ott, ahol terasz van, mert zavarja a vendégeket. A felújítás után kötelező új fészkeket kihelyezniük, és a fecskehálót eltávolítaniuk.

A lakástulajdonosok, kivitelezők egy része a mai napig nincs tisztában azzal, hogy a védett állatokat érintő épületmunkák természetvédelmi hatósági engedélyeztetést igényelnek, a természet védelméről ­szóló törvény szerint. Tehát ha egy épületről valaki fecskefészket akar leverni, ahhoz március 31-ig kell engedélyt kérnie a természetvédelmi hatóságtól.

Megvédte a parti fecskéket Pakson a beruházó
A madarak hamarosan elindulnak hosszú vándorútjukra Afrikába.

A Velencei-tónál álló egyik szálloda felújítási munkálatainak során járókelők vették észre, hogy több fecskefészket is levertek a kivitelezők, erről a Facebook egyik csoportjában posztoltak is.  Az esetről fénykép is készült, majd értesítették a Duna-Ipoly-Nemzeti-Parkot, akik kiderítették, hogy a szálloda felújításra hivatkozva engedélyt kapott a fészkek eltávolítására azokon a területeken, ahol terasz van, mert zavarja a vendégeket.

Fotó: Facebook/Mentsük meg a fecskéket

A felújítás után kötelező új fészkeket kihelyezniük, és a fecskehálót eltávolítaniuk.

Vannak épületek, ahol a fecskéket mindenképpen távol kell tartani, ebben az esetben ajánlott az ellenintézkedéseket, a fészkek leszedését, a riasztó eszközök felszerelését a költési időszakon kívül, október-február között kell elvégezni. Április 1. és október 1. között, tehát a fészkelési időszakban azonban a fecskék fészkének eltávolítása tilos.

Kiemelt kép: Pixabay.com

300 mesterséges fecskefészek díszít egy családi házat Tamásiban
A műfészkek közül idén kétszázat el is foglaltak a madarak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik