Virágzó vidékünk

Hotelt építettek a fecskéknek Martfűn

pixabay
pixabay
A műfészkeket tavaly a nyári táborokban résztvevő gyerekek készítették.

A Martfűi Városszépítő Egyesület tagjainak és több támogatónak az összefogásával tizenkét “lakásos” fecskehotelt építettek a városban.

martfűi városszépítő egyesület

Szomorú, hogy a fecskék számának csökkenése mögött sok esetben közvetlenül az ember áll. Amíg évtizedekkel ezelőtt természetesnek számítottak a házaknál a fecskefészkek, mostanság az emberek egy részét zavarják a fecskék. Bár törvények vannak a visszaszorítására, sajnos nagyon sokan leverik a fészkeket a házuk eresze alól

– fogalmaz az egyesület.

Kapcsolódó
Összefogás szükséges a fecskék megmentéséért
Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében.

Vannak, akiket a növekvő fiókák ürüléke zavar, a legszomorúbb azonban az, ha a fecskék csivitelése, csicsergése zavarja a ház lakóját.

Az egyesület a fecskék pártján áll úgy, hogy közben elfogadja az emberek érveit is. Ezért építettek és helyeztek ki fecskehotelt egy volt játszótér üres területére.

A tér lehetőséged ad a fecskéknek a repülés közbeni táplálkozásra, így a környék lakásainak ablakaiból gyönyörű látványt nyújthat majd a fecskekolónia élete.

martfűi városszépítő egyesület

A fecskeházban elhelyezett tizenkét műfészket az elmúlt év nyári táboraiban résztvevő gyerekek készítették, ezekbe várják a telelésükből visszaérkező fecskéket.

Készítünk oda nekik sarat, azaz agyagos talajt, vizet is, hogy kedvükre alakítsák át a fészküket olyanra, amilyen nekik kényelmes

– írták a városszépítők.

A projektet az egyesületnek juttatott személyi jövedelemadók 1 %-ból finanszírozták mintegy 77 ezer forint anyagköltségből, mellettel többen különböző anyagokkal támogatták a munkát.

Kapcsolódó
Fecskebölcsőket helyeznek el több dunántúli vasútállomáson
Így várják a telelésükből hazatérő madarakat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik