Kertünk-Portánk

Megérkeztek afrikai telelésükből az első fecskék

Katymáron és Dabason tért vissza fészkébe az első két szeretett madár.

Tóth Tamás, a Mentsük meg a fecskéket! elnevezésű Facebook-csoport adminisztrátora küldte az örömhírt a Sokszínű Vidéknek, hogy két tagjuknál megjelentek a tavasz első fecskéi. Az egyik helyen füsti fecskét, a másik helyen pedig molnárfecskét láttak a lakók, akik nagyon megörültek a korai jövevényeknek.

Hazánkban leggyakoribb a füsti fecske

A füsti fecske a nyílt vidék madara, mely főleg ember alkotta szerkezetekre építi fészkét, és szinte mindenütt elterjedt, ahol emberek élnek. Csésze formájú fészkét sárgolyókból építi istállókban vagy azokhoz hasonló helyeken. Repülés közben rovarokkal táplálkozik. E madárfaj jelentős mértékben kötődik az emberekhez, és rovarevő mivolta miatt az ember elviseli jelenlétét, mely kapcsolatot megerősítették az idők során e madarakkal és fészkeikkel kapcsolatban kialakult babonák is.

A Bács-Kiskun megyei Katymáron élő Salamon Marcsi boldogan és büszkén posztolta a közösségi médiában az első kis fecskéjét. A molnárfecske március 19-én reggel 9 óra 10 perckor érkezett haza hozzá.

Egy fecske még nem csinál nyarat, de remélem, hamarosan itt lesznek a többiek is

– írja bizakodóan.

Az első kis fecském ma 9:10 perckor megérkezett. ❤️ A település neve Katymár (Bács-Kiskun megye). Jelenleg egy kis (felderítő) fecskét láttam.

Közzétette: Marcsi Salamon – 2020. március 19., csütörtök

 

A molnárfecskék hazai állománya 27-36 ezer párra tehető mindössze, számuk 1999-hez viszonyítva 52%-kal visszaesett. A füsti fecskék példányszámát tekintve valamivel jobb a helyzet, számuk 1999-hez képest 42%-kal csökkent, napjainkban az állomány 89-102 ezer párra tehető.

Hazánkban élnek még parti fecskék, az ő állománycsökkenésük a legsúlyosabb az utóbbi évek tükrében, mintegy 66%-os, napjainkban 15-50 ezer párra tehető csak a példányszámuk.

A Pest megyei Dabasra is megérkezett az első fecske, méghozzá egy füsti fecske. Kovács Dezső házához jött haza, aki sikeresen meg is örökítette a kis jövevényt.

Közzétette: Dezső Kovács – 2020. március 19., csütörtök

 

Szeretettel várjuk a tavasz további kedves hírnökeit, lehetőség szerint felkészülten. Aki teheti, készítse elő nekik a terepet, akár műfecskefészkek kihelyezésével segítse a madarakat.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Széleskörű civil összefogás kezdődött a fecskementő településekért
Balatonboglárt például a fecskék városává szeretnék tenni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik