Virágzó vidékünk

Elképzelhetetlen a vidéki élet fecskecsivitelés nélkül

pixabay
pixabay
Fecskehotelt adtak át Tiszafüreden. Május folyamán további 600 műfészket helyeznek ki a Tisza-tó térségében.

A csökkenő állományú molnárfecskék és füsti fecskék megtelepedését segítő fecskehotelt adtak át hétfőn a tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumnál a madarak és fák napja alkalmából. Remélik, hogy a hétfőn átadott fecskehotelben levő 24 műfészek közötti réseket is ki fogják tölteni a fecskék, így akár meg is duplázódhat abban a fészkelőhelyek száma, írta az MTI.

Kapcsolódó
Megjöttek telelésükből az első fecskék
Talán kicsit korán érkeztek.

A fecskehotel átadása mellett május 31-ig hatszáz műfészket – ötszáz molnárfecskéknek és száz füsti fecskéknek készült fészket – helyeznek ki a Tiszafüred és Poroszló között épült kerékpárút mentén, valamint a Tisza-tavat keresztező kerékpároshídon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei.

A Tisza-tónál jelentős kerékpáros turizmus miatt a projekt jó lehetőséget ad az oda érkezők témával kapcsolatos érzékenyítésére, ezért tájékoztató táblákat is kihelyeznek. A cél minél több ember bevonása a természet- és madárvédelembe.

Az ezredfordulót követő első két évtizedben felére csökkent molnárfecske- és füstifecske-állomány megtartásában alapvető feladat a meglévő telepek, évről évre használt fészkelőhelyek megóvása, fenntartása és lehetőség szerinti bővítése.

A klímaváltozás fokozódásának hatására számos új szúnyogfaj és kártevő rovar érkezik Magyarországra, így a fecskék szerepe jelentősen felértékelődött, hiszen ők biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Emiatt közös érdek a megmaradt fecskeállomány megőrzése, a műfészkek kihelyezése és a jelenlegi fészkelőhelyek megóvása, bővítése.

A hétfői tiszafüredi fecskehotel átadóján elhangzott, hogy elképzelhetetlen az élet, a vidéki élet fecskék és fecskecsivitelés nélkül.

Tiszafüred önkormányzata tavaly indította el a Fecskebarát Füred programot, amely során a közintézményekre ötven fecskefészket helyeztek ki. Ezeket a polgármester családjával készítette el az MME honlapján található útmutató alapján és ajánlotta fel az önkormányzat számára. A programhoz egyházi óvodák, iskolák is csatlakoztak.

A többi madárfaj számára eddig már több száz madárodút helyeztek ki Tiszafüred közterületein, parkjaiban, a kivitelezések mindig környezet- és állatbarát módon zajlanak a városban.

Kapcsolódó
50 fészekkel várják a hazatérő fecskéket a szerencsi mentősök
A mentőállomás több mint 40 éve ad otthont a madaraknak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik