Kertünk-Portánk

Hazaindultak afrikai telelésükből a fecskecsapatok

pixabay
pixabay
Ezek a madarak az egyik leghasznosabb ingyenes szúnyogirtók.

Akik szeretik a fecskéket és rendszeresen olvassák ezekről az ingyenes szúnyogirtókról szóló híreket, azok jól tudják, hogy március második felében hazaindulnak magyarországi költőhelyeikre a fecskecsapatok.

Kapcsolódó
Hazafelé tartanak a fecskék, Villányba már megérkezett az első
Hamarosan egyre több helyen feltűnnek a telelésükből hazatért madárkák.

A madarak többsége április második felétől érkezik haza, bár az elmúlt években – mint arról a Sokszínű vidék beszámolt – az első példányok március végén elfoglalják fészkeiket. 2020-ban például március 20-án Dabason és Katymáron megjelentek az első hazatérő fecskék.

A globális éghajlatváltás következtében felborul a természet több évezredes megszokott menetrendje, ez pedig többszörösen nagy próbatétel elé állítja a nálunk fészkelő füsti-, molnár- és partifecskéket, ráadásul a fecskék a hosszú vándorlás alatt is ki vannak téve az időjárás szeszélyének: előfordul, hogy a vad viharok vagy a szárazság miatti gyér táplálék tizedeli a kolóniát.

Kapcsolódó
Afrikából Európába tartó fecskék tízezrei pusztultak el Görögországban
A telelésükből költőhelyeik felé szárnyaló madarak vesztét az erős északi szél okozta.

Az évente ismétlődő túlélőversenyből hazatérő madarak május közepéig felerősödnek, párt keresnek és nekilátnak a fészek építéséhez. Ezután 4-5 fiókát nevelnek fel, a nyár közepén pedig újból költ a fecskepár. Az egyre gyakrabban elhúzódó nyarak eredményeként a fecskepárok az utóbbi években sok esetben harmadszor is költenek, így erősítve a faj fennmaradását.

A fecskék különösen érzékenyek a környezeti, éghajlati változásokra, mert kizárólag repülő rovarokkal táplálkoznak. A szúnyogok, legyek viszonyt esős, hűvös napokon megbújnak, ilyenkor például a cinege átáll a magokra, a gólya mezei pocokra vadászik, a fecske viszont éhen marad.

Kapcsolódó
300 mesterséges fecskefészek díszít egy családi házat Tamásiban
A műfészkek közül idén kétszázat el is foglaltak a madarak.

Az éhező fiókák felélve belső energiatartalékukat fáznak is. Felmelegítésükre a szülők kiröppenés helyett a fészekben maradnak és gyakran előfordul, hogy néhány napon belül az egész legyengült fecskecsalád elpusztul. Ráadásul a tetemek miatt a következő fecskegeneráció nem tud beköltözni a fészekbe, így az ő létük is veszélybe kerülhet.

A fecskék száma az utóbbi években jelentősen csökkent. Ha ez a tendencia folytatódik, a fecske néhány éven belül legfeljebb mutatóban fordul majd csak elő, pedig fontos szerepet tölt be a természet egyensúlyának fenntartásában. Mivel a fecske az egyik leghasznosabb ingyenes szúnyogirtó, védelmükért és megmaradásukért célszerű a környezetünkben élő madarak kiszolgálása műfészkekkel, sárszigetecskékkel, mert költésükhöz a feltételek megteremtése mindinkább emberi gondoskodást is igényel.

Kapcsolódó
Eltűnt a fecskék fele: mit tehetünk értük tavasszal?
Minden fecske legalább egy kiló repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése. Mi is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik