Virágzó vidékünk

Elkészült a jelentés: aggasztó az erdőink állapota

pexels
pexels
A 2023-as év vizsgálati adatai alapján elkészült az erdőink egészségi állapotáról szóló jelentés, mely a 2022-es, aszályos évhez képest mutat némi javulást, de hosszú távon az erdőkárok mértéke és kiterjedése egyre inkább növekvő trendet mutat, néhány faj esetében ugrásszerű romlás volt megfigyelhető.

A Nemzeti Földügyi Központ (NKF) Erdészeti Főosztályának munkatársai elkészítették Magyarország erdeinek 2023-as egészségiállapot-felmérését, a 16×16 km-es Erdővédelmi Hálózat (EVH I. szint) alapján. Az Erdészeti Mérő- és Megfigyelő Rendszer részét képező EVH 1988 óta szolgáltat éves adatokat a hazai erdők egészségi állapotáról, a megfigyelt abiotikus és biotikus károkról, azoknak idő- és térbeli változásairól.

Az éves jelentés ezekről a folyamatokról többféle szempontból is átfogó képet nyújt. Csoportosítja az erdőkárokat károsított rész szerint (levélkárok, törzs- és gyökfőkárok), valamint számba veszi a főbb károkozókat is (rovarok, gombák, vad, abiotikus károk stb.). A főbb fafajcsoportok egészségi állapota szintén bemutatásra kerül. A jelentés mindezeket az eredményeket tágabb idő- és térbeli kontextusba helyezve is értékeli.

Bár a 2022. évi aszály után 2023-ban sok pozitív változás történt, hosszú távon az erdőkárok mértéke és kiterjedése egyre inkább növekvő trendet mutat, néhány faj esetében ugrásszerű romlás volt megfigyelhető.

Különösen aggasztó a tölgyfajok évek óta tartó folyamatos egészségromlása – a mintapontokon egészséges kocsánytalan tölgy gyakorlatilag már nem volt található.

Az akácok, valamint a vizsgált évek átlaga szerint az egészségesebb fafajok közé sorolt gyertyánok állapota közelített ugyan az aszály előtti értékekhez, de szintén elmaradt a sokéves átlagtól. A legfontosabb károkozók továbbra is a rovarok és a gombák, illetve az abiotikus tényezők – azon belül is elsősorban a forróság, szárazság.

Kapcsolódó
A magyar erdők alig negyede egészséges
A magyar erdők fái közül már több mint 70 százaléknak vannak gyengébb vagy erősebb tünetei.

(NAK)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik