Virágzó vidékünk

Fokozottan figyeljünk túrázás közben a vadmalacokra

Illusztráció / Pixabay
Illusztráció / Pixabay
A vaddisznó az ország teljes területén előfordul, általában fél az emberektől, de kicsinyeit védve agresszíven viselkedhet.

Óvatosabban járjuk az erdőket, ezekben a hetekben születnek a kismalacok – írta a Baranya vármegyei Hírportál.

Ebben az időszakban fokozottabban kell figyelni az erdei ösvényeken: január második felétől májusig születnek a vaddisznók malacai.

Ha vaddisznóval és malacaival találkozunk semmi esetre sem szabad letérni a kijelölt turistaútról. Amennyiben megtörtént a baj és szembe találkozunk az anyaállattal, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. A szakértők szerint a legjobb minél hamarabb, minél távolabb menni a területről.

Pixabay

Ugyan a kismalacok aranyosak, de mindig a közelben van az anyakoca, aki nagyon veszélyes lehet az emberekre és a kutyákra, ha a kicsinyeit védi.

Az utak mellett a kiskertekben is gyakran találkozhatunk szarvassal, vaddisznóval, ezeken a helyeken is célszerű nagyobb távolságot tartunk az állatoktól.

Az Országos Magyar Vadászkamara honlapján közölte, hogy 2024. március 1-től megváltoztak az afrikai sertéspestis elleni védekezés során alkalmazott állami kártalanítási összegek. A diagnosztikai célú elejtés esetén a mintavételért járó díj egyedenként 7000 forintra emelkedik, az elhullott vaddisznók gyűjtőhelyre szállításának díja pedig 10 000 forint.

Fertőzött területen az állománygyérítés érdekében elrendelt diagnosztikai céllal elejtett egyedek után a kártalanítás egységesen 20 000 forintra változott, függetlenül a vaddisznó súlyától, ivarától és korától.

Nem fertőzött területről az állatok húsa értékesíthető.

Kapcsolódó
Mi a teendő, ha vaddisznóval találkozunk?
Egyre többször hallani arról, hogy lakott területre tévednek a vaddisznók, de a kirándulások alkalmával még nagyobb az esély, hogy összefussunk velük. Hogyan viselkedjünk ilyenkor?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik